Nogomet
888

Reprezentativke Rusije u futsalu nosile hidžab iz poštovanja prema Irankama

Klix.ba
Hidžab na nekim mjestima bude razlog podjela, ali ženska reprezentacija Rusije čvrsto je prihvatila tradicionalnu muslimansku nošnju te ju je koristila u prijateljskom meču protiv Irana.

Ruskinje su odigrale dva prijateljska meča u gostima protiv Iranki i tokom oba meča nosile su muslimansku nošnju uključujući i hidžab. Prvi meč okončan je rezultatom 3:3, dok su u drugom slavile Ruskinje sa 5:3, piše Russia Today.

"Naše djevojke kažu da su već navikle nositi hidžab", kazao je Aleksandr Kočetkov, izvršni direktor futsal kluba Dina, te dodaje: "Ruska futsal reprezentacija je igrala dvije prijateljske utakmice u Iranu i oba tima nosila su hidžab."

Kočetkov ističe da Futsal savez Rusije ima vrlo bliske odnose sa Iranom koji je vodeća futsal nacija u Aziji što je pokazao i proteklo Svjetsko prvenstvo u futsalu u kojem je Iran bio treći pri čemu je savladao Brazil i Portugal.

"Naš tim često odlazi u Iran i tim Irana dolazi ovamo. Kada mi igramo kod kuće, nosimo našu običnu opremu, ali kada gostujemo, onda naše djevojke nose hidžab i trenerke. To je naš znak poštovanja prema muslimanskoj religiji", kazao je Kočetkov.

Russia Today u svom tekstu navodi da je muslimanska nošnja korištena na Olimpijskim igrama u Brazilu ovog ljeta, kao i na Olimpijadi u Londonu prije četiri godine, ali da se ipak dešavaju slučajevi protivljenja muslimanskoj nošnji poput onog kada je američka šahovska prvakinja Nazi Paikdze odlučila da ne učestvuje na Svjetskom šahovskom prvenstvu za žene, koje se održava u Iranu, zbog toga što bi morala nositi hidžab