Bivši trener Plemića
0

Rendulić: Borac ima kvalitet, neke sudijske odluke su išle u njihovu korist, Sarajevo ulaže više od Zrinjskog

E. K.
Krunoslav Rendulić u podcastu Inkubator (Foto: Screenshot)
Krunoslav Rendulić u podcastu Inkubator (Foto: Screenshot)
Nekadašnji trener mostarskog Zrinjskog Krunoslav Rendulić bio je gost podcasta Inkubator gdje je govorio o brojnim temama vezanim za aktuelnog i dvostrukog uzastopnog prvaka BiH.

S obzirom na zanimljivu političku situaciju u našoj zemlji, voditelja je zanimalo da li se takva situacija osjeti i u Mostaru.

"U Zrinjskom nije tako sigurno, kod nas su igrali i Bošnjaci i Hrvati i Srbi. Bilbija je Srbin i kapiten kluba kao i zamjenik kapitena Jakovljević. U Sarajevu igra i Julardžija i ostali. U sportu se to ne vidi koliko u drugim sferama", rekao je Rendulić koji se potom osvrnuo i na banjalučki Borac.

"Borac ima puno bolju ekipu nego prošle godine, dodatno su se pojačali i izgledaju ozbiljnije. Došao je Kvržić kao i neki Kolumbijci, imaju golmana Crne Gore, dosta su se pojačali, imaju ambiciju da dođu do kraja, na današnji dan imaju deset bodova viška, to nije malo stići, sigurno su jesenji prvaci i proljeće čekaju kao prvoplasirani. Vjerovatno ima financijsku moć, ne znam tačno njihove financije, ali su doveli dobre igrače, imaju ambicije da budu prvaci i to ne skrivaju, javno govore. Neke sudijske odluke su išle na njihovu stranu, meni se čini da se zakulisne radnje previše potenciraju, ne kažem da ih nema, vjerovatno ima u svakoj ligi, ali u tolikoj mjeri i ne vjerujem. Borac ima kvalitet", dodao je.

Govorio je Rendulić i o iznenađujućem porazu mostarskog kluba od Zvijezde 09 u 16. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine.

"Kad igrate evropske utakmice pa onda dođete u domaću ligu, onda jednostavno to je tako. Ova ekipa protiv koje igrate da maksimum, vi ste malo umorni, malo ih i podcijenite, razlika u kvaliteti se iznivelira te se doživi poraz", poručio je hrvatski stručnjak koji smatra da je najveći problem bh. nogometa infrastruktura.

"Najveći problem je infrastruktura iako nekoliko klubova je uradilo ili radi terene. Nisam imao specijalno neugodnih iskustava, ali bilo je neugodno protiv Čelika kad smo igrali u Zenici s obzirom na ovu situaciju u Palestini, potpredsjednik kluba je Amir Kabiri Izraelac tako da je bila neprijateljska atmosfera, ali dotad to nisam nigdje doživio, ni u Sarajevu, a ni u Banjoj Luci. Kabiri je podigao klub marketinški na novu razinu, sveprisutan je u svim poslovima, ne mogu reći koliko sudjeluje u svim poslovima, ali sigurno da ima i velike planove u klubu", dodao je Rendulić.

Bilo je govora i o stadionu Pod Bijelim brijegom koji prema njegovim riječima vapi za ozbiljnom rekonstrukcijom.

"Stadion je jako star, već je tu 60 godina, vapi za ozbiljnom rekonstrukcijom, nešto se u tom smjeru i radi. Sada će se srušiti tribina Stajanje, ta tribina će se raditi, ljudi koji vode klub su shvatili da je infrastruktura bitna. Isti je plan i sa zapadnom tribinom da se primakne terenu te da komfort bude bolji nego sada", istakao je Rendulić koji je odgovorio i na pitanje o suspenziji Zvonimira Kožulja dok je bio trener Zrinjskog.

"Ja mislim da moraš poštovati saigrače i trenere te klub koji te doveo, ako to nije tako onda su posljedice jasne. Toliko", dodao je.

Rendulić se vidi u inostranom nogometu, ali ne u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, no ne želi u potpunosti otpistivati pomenute lige.

"Moje misli su usmjerene prema inostranstvu što ne znači da neću razmatrati ponudu iz Hrvatske, no u ovom poslu to trenutno izgleda nerealno. U istoj sam situaciji kao i svi treneri kada ostanu bez posla, prvo se želiš odmoriti pa ti onda to postane dosadno. Nadam se da neću biti dugo u ovoj poziciji. Ne vidim se trenutno ponovo u bh. nogometu što ne znači da neću nikako, ali trenutno ne", kazao je on i dodao da je jako teško dovesti igrača u Premijer ligu BiH.

"Jako teško je dovesti igrača u bh. nogomet, imao sam iskustvo posljednjeg prelaznog roka, igrači ne žele doći i to je gola istina. Zvao sam igrača koji je otišao u Slaven Belupo, to je komparacija. Zvao sam igrača u prvaka države koji igra desetak evropskih utakmica, a on ode u Slaven Belupo".

Govorio je i o uvođenju VAR tehnologije u Premijer ligu Bosne i Hercegovine koje će se dogoditi sljedeće sezone.

"Čuo sam da VAR dolazi sljedeće sezone i onda bi to trebalo biti puno bolje nego ranije koliko god se mi nekad ne slagali s tim", rekao je Rendulić i odgovorio na pitanje zašto nije registrovao Ivana Jukića za Evropu.

"Ja ga nisam stavio, vi kad donosite odluke, tad mislite da je to najbolje. Bili smo ograničeni s brojem mjesta, mogli smo imati 22-23 igrača plus četiri ili pet mlađih igrača koji su trenirani u klubu, ali nemojte me držati za riječ. Ta kvota je 22-23 igrača što uključuje i golmane. Kad sam slagao listu, vodio sam se s jednom idejom, oni koji su najspremniji i oni koji bi kroz neki period mogli pomoći u Evropi, njih sam stavio na listu. Ivan je dobro ušao u Evropu, a onda se povrijedio. Imao je ranije porodičnih problema, nije bio fokusiran i ranije, ali je i pored toga ušao dobro u sezonu nakon čega mu se desila povreda. Kad sam slagao ekipu, nije bio u dobrom izdanju, ja sam se odlučio za drugog igrača i to je jedina istina", dodao je.

Za kraj je Rendulić istakao da je jedini kiks Zrinjskog domaći poraz od Posušja.

"Jedini pravi kiks je kući protiv Posušja, nismo izgledali dobro, ne želim tražiti alibi, bili smo loši i zasluženo smo izgubili. Odigrali smo 10-12 utakmica više od svih, igrači koji su dolazili su bili nespremni i nisu bili na nivou takmičenja. To su sve neki problemi s kojima smo se susretali, a i u svim tim okolnostima smo bili konkurentni, zaostajali smo minimalno za Borcem. I Sarajevo i Borac igraju nogomet te ulažu nešto novca u ekipu, čak Sarajevo ulaže puno ozbiljnije novce nego Zrinjski", završio je doskorašnji šef stručnog štaba Plemića.

Podsjetimo, Rendulić je vodio Zrinjski do duple krune, a također je uspio i osigurati plasman u grupnu fazu evropskih takmičenja čime je postao prvi bh. klub koji je stigao do takvog dostignuća.