Nogomet
5

Remi u Mostaru Širokom Brijegu donio jesenji naslov u Premijer ligi BiH

Piše: A. D.
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Okončane su prve tri utakmice posljednjeg jesenjeg kola BHT Premijer lige BiH. Derbi kola i ujedno hercegovački derbi između Zrinjskog i Širokog Brijega u Mostaru okončan je remijem 0:0, dok je drugi trijumf sezone ostvarila Zvijezda koja je bila bolja od Mladosti u Gradačcu rezultatom 3:1. U Velikoj Obarskoj bodove su podijelili Radnik i Olimpic 2:2.

Zvijezda je rutinski riješila domaću utakmicu protiv Mladosti iz Velike Obarske. Zmajevi su trijumfovali rezultatom 3:1, a strijelci su bili Uroš Stojanov i dva puta Secouba Diatta. Počasni pogodak za goste u finišu je postigao Mujezinović.

Dalibor Pandža pogodio je nakon asistencije Sulejmana Smajića za rano vodstvo Olimpica protiv Radnika u Velikoj Obarskoj. Malo kasnije isti igrač udvostručio je prednost Vukova, da bi do pauze Ćosović odličnim udarcem smanjio vodstvo gostiju. Dvadeset minuta prije kraja domaćin je ipak uspio doći do izjednačenja. Lazić je dobro šutirao, Oštraković je odbranio, da bi lopta potom došla do MIrze Hasanovića kojemu nije bilo teško pogoditi mrežu Olimpica za 2:2. Prethodno je stativu domaćeg gola pogodio Sulejman Smajić.

Derbi posljednjeg jesenjeg kola odredio je jesenjeg prvaka Premijer lige BiH, ali nije ponudio dopadljiv fudbal. U Mostaru su Zrinjski i Široki Brijeg remizirali, a pogodaka na ovoj utakmici nije bilo. Najbolju priliku propustili su domaći igrači koji nisu uspjeli realizovati jedanaesterac. Udarac Steve Nikolića sa bijele tačke odlično je odbranio Antonio Soldo. Prethodno je Boris Pandža u kaznenom prostoru nepropisno zaustavio Denija Simeunovića.

Sa 34 boda iz 15 mečeva, Široki Brijeg prošao je prvi kroz cilj nakon jesenjeg dijela sezone u Premijer ligi BiH. Širokobriježani imaju tri boda više od Zrinjskog, odnosno pet više od Sarajeva koje ima jedan meč manje.

Rezultati 15. kola:

Radnik - Olimpic 2:2 Zrinjski - Široki Brijeg 0:0

Zvijezda - Mladost 3:1 Borac - Velež (16 sati)

nedjelja:

Vitez - Travnik Slavija - Drina Sloboda - Sarajevo Željezničar - Čelik

Tabela

  1. Široki Brijeg 34
  2. Zrinjski 31
  3. Sarajevo 29 (-1)
  4. Olimpic 28
  5. Željezničar 27 (-1)
  6. Velež 23 (-1)
  7. Borac 21 (-1)
  8. Slavija 16 (-1)
  9. Drina 14 (-1)
  10. Čelik 14 (-1)
  1. Travnik 14 (-1)
  2. Zvijezda 13
  3. Vitez 13 (-1)
  4. Sloboda 12 (-1)
  5. Radnik 10
  6. Mladost 9