Nogomet
24

Remi Juventusa i Atletica, Liverpool se oprostio od Lige prvaka

Piše: A. Demić
Monaco - Zenit (Foto: AFP)
Na stadionima širom Evrope večeras je odigrano posljednje kolo grupne faze Lige prvaka. Poznati su svi učesnici osmine finala elitnog klupskog takmičenja iz grupa A, B, C i D. To su Atletico Madrid, Real Madrid, Leverkusen, Borussia Dortmund, Arsenal, Monaco, Juventus i Basel.

Grupa A

Pobjednik grupe A očekivano je prošlosezonski finalist Atletico Madrid. Tim Diega Simeonea u posljednjem kolu remizirao je na gostovanju u Torinu kod Juventusa 0:0. Bod osvojen večeras bio je dovoljan Staroj dami za prolazak u drugi krug.

Olympiakos će se zadovoljiti nastupom u Evropskoj ligi u nastavku sezone. Klub iz Pireja ovogodišnji nastup okončao je pobjedom nad Malmom rezultatom 4:2. Fustrer je bio strijelac za 1:0, izjednačio je Kroon, a novo vodstvo domaćinu donio je Dominguez. Potom je izjednačio Rosenberg, da bi pobjedu domaćina do kraja režirali Mitroglu i Affelay.

Tabela:

Atletico 13 Juventus 10 Olympiakos 9 Malmo 3

Grupa B

Real Madrid superiorno je prošao kroz grupu A. Šesti trijumf iz isto toliko mečeva Kraljevi su ostvarili na domaćem terenu protiv Ludogoreca rezultatom 4:0. Gosti su u ranoj fazi utakmice ostali bez isključenog Marcelinha. Prednost Realu donio je Cristiano Ronaldo iz penala u 20. minuti. Sedam minuta prije kraja prvog poluvremena na 2:0 povisio je Bale, da bi u nastavku trijumf potvrdili Arbeloa i Medran.

Najzanimljiviji meč večeri igran je na Anfield Roadu gdje je Basel šokirao domaći Liverpool izborivši remi 1:1, što je švicarskom prvaku bilo dovoljno za prolazak u naredni krug. Frei u 25. minuti donio vodstvo gostima, a konačnih 1:1 postavio je prekrasnim pogotkom Steven Gerrard. Redsi su posljednjih pola sata igrali sa deset igrača pošto je isključen Lazar Marković. Liverpool sezonu nastavlja u Evropskoj ligi.

Tabela:

Real Madrid 18

Basel 7 Liverpool 5 Ludogorec 4

Grupa C

Plasman u drugi krug ostvario je i Spahićev Bayer Leverkusen. Apotekari su u posljednjem kolu remizirali sa Benficom u Lisabonu, a pogodaka nije bilo. Spahić je ponovo odigrao svih 90 minuta.

Pobjednik grupe C je Monaco koji je večeras rezultatom 2:0 porazio Zenit uz pogotke Abdennoura i Fabinha. Zenit sezonu nastavlja u Evropskoj ligi, dok Benfica ovog puta neće prezimiti u Evropi.

Tabela:

Monaco 11 Leverkusen 10 Zenit 7 Benfica 5

Grupa D

Za razliku od domaćeg prvenstva Borussija Dortmund u Ligi prvaka igra dosta dobro. Milioneri su cilj ispunili bez mnogo muke, a nastup u grupi okončali su domaćim remijem sa Anderlechtom rezultatom 1:1. Jedini pogodak za domaćina postigao je Immobile, da bi konačnih 1:1 postavio Mitrović.

U drugom susretu ove grupe Arsenal je na gostovanju rutinski porazio Galatasaray rezultatom 4:1. Sjajnim pogotkom vodstvo Topnicima donio je Podolski, potom je za 2:0 pogodio Ramsey, da bi isti igrač postavio rezultat prvog poluvremena, 3:0. U nastavku je prvo smanjio Sneijder, a konačnih 1:4 u samom finišu svojim drugim pogotkom postavio je Podolski.

Tabela:

Dortmund 13 Arsenal 13 Anderlecht 6 Galatasaray 1