Nogomet
9

Remi Chelseaja i Leicestera, Manchester City na pragu Lige prvaka, Arsenal prestigao Tottenham

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Premiership je skoro okončan. Konačan izgled tabele još uvijek ne znamo pošto je utakmica 38. kola između Manchester Uniteda i Bournemoutha na Old Traffordu odgođena. Najveću pažnju privlačile su utakmice na Stamford Bridgeu gdje su remizirali Chelsea i Leicester (1:1) i na Milleniumu gdje su remizirali Swansea i Manchester City (1:1).

Prije početka posljednjeg kola sve je iznanadila vijest o odgađanju utakmice između Manchester Uniteda i Bournemoutha na Old Traffordu gdje je pronađen sumnjiv paket.

U sudaru prošlogodišnjeg i aktuelnog prvaka Premiershipa Chelsea je na Stamford Bridgeu poveo golom Fabregasa iz penala u 66. minuti, a šampioni Engleske izjednačili su golom Drinkwatera u 82. minuti.

Arsenal je predvođen sjajnim Giroudom, koji je postigao hattrick, savladao posljednjeplasiranu Aston Villu rezultatom (4:0) na Emiratesu. Francuski napadač sezonu Premiershipa završava sa 16 pogodaka i zauzeo je šesto mjesto na listi najboljih strijelaca. Četvrti gol za Arsenal djelo je Bunna koji je postigao autogol.

Everton je na svom Goodisonu pobijedio putnika u niži rang Norwich (3:0). McCharthy (19'), Baines (penal, 44') i Mirallas (48') bili su strijelci za popularne Karamele.

Newcastle je na domaćem terenu deklasirao Tottenham koji je pao na treću poziciju na tabeli (5:1). Ovaj meč nije imao rezultatski značaj za Newcastle koji je ranije izgubio šanse za opstankom. Strijelci tima koji s klupe predvodi Rafael Benitez bili su Wijnaldum (19' i 73', penal), Mitrović (39'), Aarons (85') i Jamnaat (86'). Jedini gol za goste postigao je Lamela u 60. minuti.

Koliko je Tottenham loše igrao pokazuje podatak da je Newcastle od 67. minute igrao bez isključenog Mitrovića, ali je i sa igračem manje postigao tri gola.

Manchester City je remizirao protiv Swanseaja u gostima (1:1), ali će mu to vjerovatno biti dovoljno za plasman u play off Lige prvaka pošto ima mnogo bolju gol-razliku od Manchester Uniteda. City ima tri boda i utakmicu više od Uniteda, te gol-razliku +30 za razliku od Uniteda koji ima +12.

West Ham je gostujućim porazom od Stokea (2:1) svoje šanse za plasmanom u Evropsku ligu uveliko smanjio. Tim Slavena Bilića je pobjedom mogao osigurati Evropsku ligu, ali ovako se mora nadati pobjedi Mancehster Untieda u finalu FA Cupa protiv Crystal Palacea. Antonio je u 23. minuti doveo Čekićare u vodstvo, a za preokret domaćeg tima pogodili su Imbula (55') i Diouf (88').

Ko putuje u Evropu?

Leicester, Arsenal i Tottenham sigurno putuju u grupnu fazu Lige prvaka.

Manchester City samo čudo može udaljiti od play offa za Ligu prvaka pošto ima mnogo bolju gol-razliku od Manchester Uniteda.

Southampton i Manchester United sigurno putuju u grupnu fazu Evropske lige.

West Ham može igrati kvalifikacije Evropske lige ukoliko Manchester United u finalu FA Cupa pobijedi Crystal Palace.

Liverpool može igrati grupnu fazu Lige prvaka samo ako osvoji Evropsku ligu gdje u finalu naredne srijede igra protiv Seville.

Rezultati 38. kola Premiershipa:

Arsenal . Aston Villa 4:0 Chelsea - Leicester 1:1 Everton - Norwich 3:0 Newcastle - Tottenham 5:1

Southampton - Crystal Palace 4:1 Stoke - West Ham 2:1 Swansea - Manchester City 1:1 Watford - Sunderlan 2:2 WBA - Liverpool 1:1 Manchester United - Bournemouth (odgođeno)

Tabela: