Nogomet
0

Rekordni transferi za špansku ligu

FENA
Iznos transfera koje su ovo ljeto realizirali španski nogometni klubovi prve lige dosegnuo je rekord od gotovo 474 miliona eura i tako potukao rekord iz 2000. godine kada je za kupnju igrača potrošeno 450 miliona eura, piše u petak list "AS".

Prvak Španije Real Madrid daleko je najrastrošniji klub u ligi s potrošenih 155 miliona eura, a slijede Atletico Madrid sa 77 miliona, Barcelona sa 68, Villarreal sa 36 i Valencia sa 31,3 miliona eura, dodaje "As". S druge strane, Valladolid koji je ušao u prvu ligu ove godine potrošio je samo 1,3 miliona.

Najskuplje transfere ostvario je Real, koji je engleskom klubu Chelseaju platio 36 miliona eura za Nizozemca Arjena Robbena, nakon što je isplatio 30 miliona za brazilskog braniča Pepea i 26,5 milouna za još jednog Nizozemca Wesleya Sneijdera.

Barcelona je kupila francuskog napadača Thierryja Henrya od Arsenala za 27 miliona eura i argentinskog braniča Gabriela Milita za 17 miliona.

Atletico je platio 21 milion eura Villarrealu za urugvajskog napadača Diega Forlana i 19 milijuna za Portugalca Simaoa.

Rekord iz 2000. je Realova kupnja Portugalca Luisa Figa za 60 miliona eura.

Kako piše "As", dvije trećine od 473,8 miliona eura koliko su španski klubovi potrošili ove godine bilo je namijenjeno za kupnju stranih igrača, posebice iz Engleske, Portugala i Nizozemske.