Tehnološko čudo
35

Real predstavio sistem koji čitav teren uvlači u komoru, koštao je 225 miliona eura

N. K.
Novi "Santiago Berbaeu" ostavlja bez daha (Foto: Real Madrid/Screenshot)
Novi "Santiago Berbaeu" ostavlja bez daha (Foto: Real Madrid/Screenshot)
Španski nogometni gigant Real Madrid je još u martu 2020. godine počeo renovirati svoj stadion "Santiago Bernabeu", a sada kada je veliki projekt konačno priveden kraju ponosno su se pohvalili na društvenim mrežama s najnovijim krikom tehnologije.
Naime, Real je pokazao kako radi sistem za uvlačenje terena u specijalnu komoru koja je smještena odmah uz najdonju tribinu obnovljenog stadiona.

Nakon nedavne utakmice s Getafeom, kojom je Real otvorio svoj obnovljeni stadion, pristupilo se uvlačenju terena, a Madriđani su snimili cijeli proces i pokazali ga svjetskoj javnosti.

Real je za izgradnju sistema za podzemno spremanje travnjaka podigao kredit u iznosu od 225 miliona eura, a ta sredstva su se iskoristila za izgradnju velikog "podzemnog staklenika".

Zbog složenosti on nije bio predviđen u početnom radu pa je naknadno tehnološki riješen i ovaj sistem će omogućavati automatsko spremanje terena pomoću hidraulične dizalice i očuvanje travnjaka u optimalnim uvjetima.

Maksimalno će tako povećati broj događaja koji se mogu održati bez utjecaja na travnjak jer je komora opremljena posebnim uređajima za održavanje pogodne temperature i klime za travu, a ima sistem za navodnjavanje i UV tretman.

Cijeli projekt obnove stadiona stajat će Real oko milijardu eura dok je pravo otvaranje zakazano za 23. decembar kada se očekuje spektakularni muzičko scenski program.