Euro 2016
677

Quaresma "u fotofinišu" ugasio nade Vatrenima i raspametio Portugal

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U trećoj utakmici osmine finala Evropskog prvenstva u Francuskoj Portugal je na stadionu Bollaert-Delelis nakon produžetaka minimalnim rezultatom 1:0 savladao Hrvatsku i plasirao se u četvrtfinale.

Ovo je bio četvrti sudar Hrvatske i Portugala u historiji ovih reprezentacija i četvrta pobjeda Portugala pri čemu Hrvatska nijednom nije pogodila mrežu Portugalaca. Možda to nije bio podatak kojim se Hrvatska mogla pohvaliti, ali Vatreni su na svojoj strani imali izuzetnu statistiku koja je govorila da su izgubili samo jedan od prethodnih 10 mečeva na evropskim prvenstvima u kojim su upisali šest pobjeda i tri remija. Ipak, upisali su poraz.

Dešavanja na ovom meču nisu se mnogo razlikovala od prethodna dva meča osmine finala u kojem smo gledali okršaje Poljske i Švicarske, odnosno Sjeverne Irske i Velsa. Taktiziranje, opreznost, čekanje protivnika da otvori karte...

Stoga, prvi udarac na meču i prvo pravo uzbuđenje pred golovima vidjeli smo tek u 25 minuti kada je Pepe nakon centaršuta iz prekida šutirao glavom preko gola.

Hrvatska je prvu ozbiljniju šansu stvorila u 30. minuti kada je Perišić šutirao iskosa, a lopta završila u spoljnjem dijelu mreže Portugala. U 41. minuti odličnu loptu Perišića jako je loše iskoristio Strinić koji je utrčavao sa lijeve strane u šesnaesterac. Iako je bio usamljen, bek Napolija je umjesto šuta ili utrčavanja sa loptom prema golu, tražio Mandžukića u srcu kaznenog protstora, ali je opasnost otklonjena, pa je prvih 45 minuta okončano bez ijednog udarca u okvir gola ijednog tima, a ukupno smo vidjeli četiri šuta.

Selektor Ante Čačić je našao protuotrov za Cristiana Ronalda koji je u prvom poluvremenu imao samo 19 dodira s loptom od čega nijedan nije bio u šesnaestercu reprezentacije Hrvatske.

Hrvatska je bolje otvorila drugo poluvrijeme i nakon akcije Perišića i Strinića na lijevoj strani, Strinić je centrirao loptu u šesnaesterac Portugala gdje se Brozović nije najbolje snašao iako je bio u odličnoj poziciji da ugrozi gol Portugala. Ipak, Hrvatska je izborila. Srna kratko dodaje za Rakitića, ovaj pronalazi Brozovića koji sa oko 12 metara šutira preko gola. To su bile dvije najbolje situacije Hrvatske pred golom Portugala.

Još bolju šansu Hrvatska je imala u 62. minuti kada je Srna centaršutom iz prekida pronašao Vidu koji sa oko 10 metara šutira glavom pored gola.

Iako je otvaranje drugog dijela donijelo više obećavajućih situacija za razliku od prvog dijela, ponovo je uslijedila slična slika koju smo gledali u prvom dijelu - taktiziranje, borba na sredini terena i nedostatak šansi. Tako je bilo do kraja meča i nastupili su produžeci.

U meču punom opreza i povlačenja "šahovskih poteza" teško se mogao istaći bilo koji pojedinac, pa makar se on zvao i Cristiano Ronaldo. Portugalac je do ovog meča imao 30 udaraca koje je skupio u tri utakmice grupne faze. Protiv Hrvatske u 90 minuta nije uputio nijedan.

Sliku cijelog toka meča najbolje pokazuje podatak da u regularnom dijelu nismo vidjeli nijedan udarac u okvir gola.

U produžecima bolju igru pokazala je Hrvatska koja je u 116. minuti pogodila stativu kada je šutirao Perišić, ali samo minutu kasnije Portugal nakon kontranapada dolazi do pobjede, a strijelac je bio Quaresma nakon što je Subašić odbranio udarac Ronalda.

Portugal će u četvrtfinalu igrati protiv Poljske.

Hrvatska: Subašić, Srna, Ćorluka (Kramarić 120'), Vida, Strinić, Modrić, Badelj, Brozović, Rakitić (Pjaca 110'), Perišić, Mandžukić (Kalinić 88').

Portugal: Patrício, Cédric, Fonte, Pepe, Raphaël Guerreiro, William Carvalho, João Mário (Quaresma 87'), Adrien (Danilo Pereira 108'), André Gomes (Renato Sanches 50'), Nani, Ronaldo.