Premierliga
3

Prva pobjeda Beniteza, Begović ponovo bez primljenog gola

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U 16. kolu engleske nogometne Premierlige španski menadžer Rafael Benitez ostvario je prvu prvenstvenu pobjedu na klupi Chelseaja, koju je preuzeo prije četiri kola. Plavci su slavili u gostima kod Sunderlanda s 3-1.

Čini se da se "kockice" u Chelseaju kod novog menadžera, nakon dva remija i poraza (u prvenstvu) ipak slažu. Nakon što su razmontirali danski Nordsjaelland na Stamford Bridgeu sa 6-1 u Ligi prvaka, londonski sastav slavio je u gostima kod Sunderlanda s uvjerljivih 3-1.

Čovjek utakmice bio je španski reprezentativac Fernando Torres, koji je nakon 11 minuta prvog poluvremena doveo Chelsea u vodstvo, čime je ujedno prekinuo i premierligaški post od 12 i pol sati bez postignutog pogotka! Torres je iskoristio ubacivanje Edena Hazarda i nogom zakucao loptu u desni gornji kut Sunderlandova gola. U posljednjoj minuti prvog poluvremena Španac je postigao i svoj drugi pogodak na susretu. Precizan je Torres bio s bijele tačke.

Nakon svega četiri minute igre u nastavku Juan Mata pospremio je jedan obranjeni "otpadak" u mrežu za visokih 3-1, a konačan rezultat postavio je Adam Johnson u 66 minuti.

Chelseaju je ovo prva pobjeda u Premierligi nakon 20. oktobra ove godine kada je na White Hart Laneu pao Tottenham s 4-2. Inače, dobio je Chelsea osmi put zaredom u prvenstvu Sunderland u gostima.

Nogometaši menadžera Arsenea Wengera (Arsenal) su također prekinuli neugodnu seriju od tri utakmice u Premierligi bez pobjede. S 2-0 je na Emiratesu poražen West Bromwich, no oba su pogotka Topnici postigli s bijele tačke. Točnije, dvaput je bio precizan Mikael Arteta, po jednom u svakom poluvremenu.

Od ostalih rezultata izdvojimo tek drugi domaći poraz Swanseaja i tek prvu gostujuću pobjedu Norwicha ove sezone. Norwich je s visokih 4-3 slavio kod Swanseaja, a već je do poluvremena bilo 3-0 za goste. U svega 15 minuta nastavka Swansea se vratio do 2-3, ali je Robert Snodgrass u 77. povisio na, pokazalo se, nedostižnih 4-2. Snodgrass je osim pogotka upisao dvije asistencije na susretu.

Španac Michu je svojim drugim pogotkom na susretu u 92. minuti postavio konačan rezultat 4-3.

Aston Villa i Stoke City našeg reprezentativnog golmana Asmira Begovića odigrali su bez golova.

Premierliga, 16. kolo:

Arsenal - West Bromwich 2-0 (Arteta 26-11m, 64-11m) Aston Villa - Stoke City 0-0 Southampton - Reading 1-0 (Puncheon 61) Sunderland - Chelsea 1-3 (Johnson 66 / Torres 11, 45+2-11m, Mata 49) Swansea - Norwich 3-4 (Michu 51, 90+2 De Guzman 59 / Whittaker 16, Bassong 40, Holt 44, Snodgrass 77)

Wigan - QPR 2-2 (McCarthy 19, Beausejour 74 / Nelsen 26, Cisse 71)