Analizirao meč u Zenici
14

Proslavljeni Ukrajinac o "provokativnim metodama" Zmajeva: Naši su to izdržali

N. M.
Ševčuk iz vremena dok je nosio dres reprezentacije Ukrajine (Foto: EPA-EFE)
Ševčuk iz vremena dok je nosio dres reprezentacije Ukrajine (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni reprezentativac Ukrajine Vjačeslav Ševčuk komentarisao je utakmicu polufinala baraža za Evropsko prvenstvo između Bosne i Hercegovine i Ukrajine, u kojoj su sinoć gosti s 2:1 slavili na Bilinom Polju.
Proslavljeni reprezentativac Ukrajine Vjačeslav Ševčuk komentarisao je utakmicu polufinala baraža za Evropsko prvenstvo između Bosne i Hercegovine i Ukrajine, u kojoj su sinoć gosti s 2:1 slavili na Bilinom Polju.

Ševčuk je pohvalio ekipu Ukrajine rekavši da je, iako je sastavljena od pretežno mladih igrača, izdržala i "provokativne metode" kojima su se služili Zmajevi.

Pod "provokativnim metodama" je Ševčuk mislio na simuliranje nogometaša BiH, za koje kaže da se dešavalo svake tri minute dok je naš tim vodio 1:0.

"Dok je Bosna i Hercegovina vodila 1:0, koliko je samo njihova ekipa, na temelju iskustva, željela odugovlačiti s vremenom, koliko su imali simuliranja... Svake 3 minute neki igrač je simulirao povredu noge ili ruke. To jako iritira i razbjesni protivnika, ali naši mladi igrači su izdržali. Izdržali su tako provokativnu metodu i dobili tako tešku utakmicu", rekao je Ševčuk, prenosi ukrajinski Sport.ua.

Svjestan je bio legendarni lijevi bek Šahtara iz Donjecka i reprezentacije Ukrajine da će meč u Zenici biti jako težak te da neće donijeti briljantnu igru.

"Ovakve utakmice nikada nisu lagane i ne donose ​​briljantnu igru. S obzirom na iskustvo, očekivao sam da će biti teška utakmica, da će biti dosta borbe, da će momci morati pokazati karakter, što su i uspjeli. Također vidimo da je stručni štab povukao dobar potez ubacivanjem u igru još jednog napadača, a Jaremčuk je savršeno iskoristio. Zabio je i asistirao Dovbiku", dodao je Ševčuk, koji je igračku karijeru u dresu Šahtara završio 2017. godine.

Analizirao je Ševčuk i reprezentaciju BiH.

"Nije baš lako igrati s ekipom kakva je Bosna i Hercegovina. Imaju mnogo nogometaša koji igraju u vrhunskim prvenstvima, mnogo iskusnih igrača. U ovoj utakmici Rebrov se nije bojao igrati protiv mladog Bražka, koji je debitirao. Osim njega, imamo još mnogo mladih igrača - Sudakova, Mudrika, Zabarnjija, Lunina, koji su se dobro pokazali. Pokazali su se dobro, ali s ekipom koja igra jako u odbrani, s niskim blokom, koja ne da prostora, igra s tri centralna defanzivca u formaciji 5-3-2, bilo ih je teško otvoriti. Malo prostora bilo je za naše vanjske vezne - Mudrika, Zubkova, a teško je priliku pronalazio i Dovbik, ali vidimo da smo našli polugu da otvorimo odbranu dodavanjima s boka", analizirao je Ševčuk igru BiH na Bilinom Polju.

Ševčuk je tokom igračke karijere odigrao 239 utakmica za ekipu Šahtara i upisao 35 asistencija, dok je boje Ukrajine branio na 56 susreta.

Ukrajina će u utorak igrati finale baraža za Euro protiv Islanda, a prijateljski duel BiH protiv Izraela je otkazan.