Nogomet
0

Prije 18 godina počela se pisati historija Zmajeva, put do Brazila bio je trnovit

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na današnji dan prije 18 godina bh.nogometna reprezentacija odigrala je prvu zvaničnu prijateljsku utakmicu u Tirani protiv Albanije. Izabranici Fuada Muzurovića poraženi su tada rezultatom 2:0. Godinu dana poslije FIFA je dozvolila našem državnom timu da igra kvalifikacione utakmice za Mundijal koji se 1998. godine održao u Francuskoj. Ipak, domaće mečeve bh. nacionalni tim igrao je u Bolonji. Prvi zvanični kvalifikacioni okršaj odigran je u grčkoj Kalamati 1. septembra 1996. godine. Meho Kodro i saigrači poraženi su rezultatom 3:0.

No, Grcima smo se revanširali u kvalifikacijama za planetarni izlog nogometa koji će se 2014. godine održati u Brazilu. Zmajevi su u grupi G zauzeli prvo mjesto, dok su Grci sa istim brojem bodova gurnuti u baraž.

Boje Bosne i Hercegovine tog 30. novembra 1995.godine branili su: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić (80' Said Fazlagić), Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić (Amir Osmanović), Asim Hrnjić i Almir Turković.

Lugušić, Sušić, Baždarević, Slišković, Jurić…

Ipak, nogometna reprezentacija BiH imala je nekoliko zvaničnih humanitarnih utakmica prije ove. Naš portal pisao je o okršaju u Genku sa istoimenim klubom (Genk – Humane zvijezde BiH) i petnaestak dana kasnije u Koblenzu sa Kaiserslauternom. To su bila humanitarne utakmice koje su odigrane 9. i 22. marta 1993. godine.

Organizator utakmice bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa, a uz saglasnot NSBiH i FIFA-e. Boje BiH u tim okršajima branili su: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK Atina), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Chezena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara - kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FCLuzern), Meho Kodro (Real Sociedad) Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović, Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić (Šibenik), Ibrahim Duro (Šibenik) i Edim Hadžialagić.

“Imali smo sjajne igrače, ali je bilo teško igrati. Učinili smo ono što bi svaki nogometni patriota uradio. Bili su to veliki momenti koji se ne smiju zaboraviti”, rekao je u nedavnom intervjuu za Klix.ba Mehmed Baždarević.

Kasnije je naša državna selekcija učestvovala na Mediteranskim igrama u Francuskoj. To je bilo u julu 1993. godine. Prvi dvoboj odigran je protiv Alžira.

Generacija koju su predvodili Barbarez, Bolić i Konjić bila nadomak cilja

Kao što je poznato Zmajevi su pobjedom u Litvaniji 15. oktobra ove godine osigurali učešće na Mundijalu. Ipak, put do Brazila bio je trnovit. Od formiranja NSBiH i državnog tima konstantno je naglašavano kako imamo talentiranu reprezentaciju, ali je za plasman u završnicu nedostajalo “ono nešto”. Prije nego što su Papetove trupe uspjele ono što se čekalo godinama, bilo je još generacija koje sui imale veliku priliku da to učine. U oktobru 2003. trebala nam je "samo" pobjeda protiv Danske za odlazak na EP u Portugal. Utakmica se igrala na krcatom Koševu. Završeno je 1-1 i Danci su putovali na Pirineje. To je bio vrhunac igračke karijere Bolića, Baljića, Barbareza, Konjića...

Uz određene korekcije Sličkovićevi izabranici okrenuli su se prema Mundijalu u Njemačkoj 2006. godine. Uz promjenjivu formu i solidne rezultate došli su u situaciju da eventualnim trijumfom u posljednjem kolu na Marakani osiguraju dodatne kvalifikacije. Poraženi su 1:0. Pojedini igrači nakon dvoboja u Beogradu pozdravili su se sa državnim timom. Dva pomenuta kvalifikaciona ciklusa ostala su upamćena po rezultatiuma koji su mogli trasirati put ka velikom takmičenju.

Nakon neuspjelog pokušaja na EURO 2008. godine za selektora je imenovan Miroslav Ćiro Blažević. U kvalifikacijama za Mundijal koji se 2010. godine održao u Južnoafričkoj Republici naš državni tim zauzeo je drugo mjesto, dovoljno za baraž. U dodatnim kvalifikacijama Portugal je bio bolji od BiH i opet smo ostali u čekaonici.

Isti suparnik dvije godine poslije eliminisao je Zmajeve u pokušaju da se plasiraju na kontinentalnu nogometnu smotru koja je 2012. održana u Poljskoj i Ukrajini. U tom ciklusu bh. tim predvodio je aktuelni selektor Safet Susić.

I kao što je već spomenuto u ovom mandate popularni Pape uspio je u namjeri da se bh. kvalifikuje na Mundijal.

Rezultati bh. reprezentacije u kvalifikacijama:

Kvalifikacije za SP 1998. godine u Francuskoj – 4. mjesto Kvalifikacije za EP 2000. godine u Holandiji i Belgiji – 3. mjesto Kvalifikacije za SP 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji – 4. mjesto Kvalifikacije za EP 2004. godine u Portugalu – 3. mjesto Kvalifikacije za SP 2006. godine u Njemačkoj – 3. mjesto

Kvalifikacije za EP 2008. godine u Austriji i Švicarskoj – 4. mjesto Kvalifikacije za SP 2010. godine u JAR-u – 2. mjesto Kvalifikacije za EP 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj – 2. mjesto Kvalifikacije za SP 2014. godine u Brazilu – 1. mjesto