Nogomet
33

Premijerligaši žele smanjenje lige, na potezu NS BiH

Piše: D. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na sljedećoj skupštini NSBiH bi, prema ranijoj najavi potpredsjednika Saveza Darka Ljubojevića, trebala biti predložena ideja o smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH. Istaknutiji bh. premijerligaši su pozdravili ovu ideju te se nadaju njenoj skoroj realizaciji, koja bi značila i spas bh. nogometa.

Premijer ligu BiH zasad čini 16 klubova, zbog čega je ona preglomazna, posebno kada se u obzir uzmu uslovi u našoj zemlji. Ideja o smanjenju lige je prisutna već godinama, a sada je ta priča ponovo aktuelizirana.

Govorilo se o dva modela, ligi 10 i ligi 12. Mišljenja u vezi s brojem klubova u ligi su podijeljenja, ali se svi slažu da je njeno smanjenje neophodno s obzirom na zajednički cilj, a to je unapređenje kvaliteta nogometa u BiH i infrastrukture sportskih terena.

Premijerligaši pristaju na smanjenje lige

Stav aktuelnog šampiona BiH Zrinjskog je da ligu treba smanjiti, ali i da cjelokupnu situaciju treba realno sagledati, tvrdi potpredsjednik HŠK Zrinjski Danko Šulenta.

"Nisam za neko radikalno smanjenje broja klubova u ligi koje bi trebalo biti nekad u perspektivi, jer to nije moguće. Ne trebamo ni pričati o nečemu što nije moguće provesti nego o onome što ima smisla. U ovom trenutku naš stav je da bi idealan model bio liga sa 12 klubova te da se igra trokružno. To bi bilo najpametnije zbog odnosa koji se moraju utvrditi između FSRS i NSBiH, kako bi cijela ova priča imala smisla. Ako bi odabrali model od 10 klubova, to nikada ne bi postigli. Smanjenje lige bi trebalo ići postepeno, kroz dvije sezone, kako bi je doveli na 12 klubova. Taj broj je optimalan s obzirom na situaciju koja vlada u BiH, u društvu, na tržištu pa i u nogometu", izjavio je Šulenta.

On smatra da bi došlo do znatnog poboljšanja situacije u bh. nogometu.

"Smanjenje lige bi rezultiralo povećanjem kvaliteta nogometa u BiH, podiglo bi nivo zanimanja gledatelja i javnosti, a poboljšala bi se i infrastruktura klubova koji bi morali ispuniti strožije uvjete nego što su aktuelni", dodao je potpredsjednik HŠK Zrinjski.

Sportski direktor aktuelnog jesenjeg prvaka BiH Širokog Brijega Dalibor Šilić izrazio je zadovoljstvo idejom o smanjenju lige, koju hercegovački klub u potpunosti podržava.

"Mi smo apsolutno za smanjenje lige. Nemoguće je da se u kratkom roku broj klubova sa 16 smanji na 10, ali objektivno, u ligi nemamo ni 10 klubova koji mogu ispuniti sve uvijete kada je riječ o infrastrukturi, da nemaju dugovanja i slično. Kada bismo uspjeli smanjiti ligu na 10 klubova u narednih pet ili šest godina, to bi bilo najbolje rješenje. Trokružni ili četverokružni način igranja bi donio kvalitet nogometa i sponzore, igrale bi se zanimljive utakmice i slično. Maksimalan broj klubova u ligi ne bi trebao prelaziti 12. Smanjenje lige bi bio pun pogodak", rekao je Šilić.

Bivši nogometaš je kazao da Premijer liga BiH mora biti baza za stvaranje reprezentacije BiH.

"Moramo početi razmišljati o smanjenju lige jer je potrebno da proizvodimo nogometaše. Ako se zapostavi ova liga, treba se zapitati ko će u budućnosti igrati za reprezentaciju. Sigurno je da iz ovako široke lige nećemo moći crpiti takve igrače. Aktuelni reprezentativci su uglavnom igrači koji su 'odgojeni' vani i pitanje je hoće li se u budućnosti ponovo pojaviti takva generacija koja može otići na veliko takmičenje. Ako nema baze, to neće biti moguće, a baza je Premijer liga. Smanjenjem lige bi se popravio kvalitet bh. nogometa i infrastruktura. Kvalitet bi 'isplivao' u narednih nekoliko godina", smatra Šilić.

Sportski direktor FK Sarajevo Abdulah Ibraković podržava smanjenje lige u korist poboljšanja situacije u bh. nogometu, razvoja mladih igrača i stvaranja budućih reprezentativaca.

"Smanjenje lige je jedna od najboljih ideja u posljednje vrijeme, koja bi podigla kvalitet našeg nogometa na najviši nivo. Ligu moramo smanjiti kako bi selektori naših reprezentacija imali bolji izbor. Kvalitet koji mi stvorimo će im pomoći da u našim državnim timovima ne budu samo 'stranci'. Za nekoliko godina bi nam se moglo dogoditi da za mlade selekcije igraju samo igrači iz inozemstva. Zbog toga podržavam ideju smanjenja lige", kazao je Ibraković.

Bh. stručnjak preferira ligu od 10 klubova.

"Ideja bi se mogla implementirati već u idućoj sezoni, ali eto, kako klubovi ne bi bili nespremni, najbolje bi bilo ligu smanjiti u sezoni 2015/2016. U tom periodu bi se klubovi mogli dovoljno informisati o novom sistemu takmičenja, pripremiti se za licenciranje i pobrinuti se za infrastrukturu. Liga 10 je idealna i bogatije zemlje idu ka tom cilju. Njom se dobija na interesantnosti, gledanosti i kvalitetu. Mi nemamo mnogo stadiona kojim se možemo pohvaliti, tako da je liga od 12 klubova za mene nemoguća", riječi su sportskog direktora FK Sarajevo.

Banjalučkom Borcu je također u cilju poboljšanje opće situacije bh. nogometa, a sportski direktor ovog kluba Slobodan Starčević je istakao da se Banjalučani slažu sa idejom o smanjenju lige, ali i da se posebna pažnja mora posvetiti analizi.

"Nešto se definitivno treba učiniti na poboljšanju kvaliteta nogometa, a da li je ta mjera smanjenje lige, vjerovatno jeste. Svjedoci smo ogromnih finansijskih i infrastrukturnih problema s kojim se suočavaju naši klubovi. Mali broj klubova može zadovoljiti visoke standarde, a nama je cilj da opća situacija u bh. nogometu bude na višem nivou. Bilo je priče o ligi 10 ili 12, ali treba detaljno pogledati šta koji model donosi", rekao je Starčević.

U Željezničaru se također slažu sa smanjenjem lige, koje bi trebalo ponuditi izlaz iz nezavidne situacije u kojoj se nalazi bh. nogomet. Na napredak našeg nogometa, prema riječima direktora FK Željezničar Mirsada Šiljka, uveliko utječu rezultati reprezentacije BiH.

"Smanjenje lige bi donijelo kvalitetniji nogomet, ali mislim da smo mi daleko od toga. Za takav model su potrebni određeni preduslovi, ali je činjenica da bi nogomet bio mnogo bolji. Sada je sve na NS BiH i klubovima. Čitao sam kako je naš bivši reprezentativac trebao doći u poznati klub u Premijer ligi, ali ne ide nikako da čovjek iz eminentnih liga i klubova dođe da igra u kukuruzima. To je naša realnost i zbog toga bi bilo dobro da se liga smanji. Smatram da je idealno napraviti ligu od 12 klubova, a ko to može napraviti, ne znam. To otežava i neuspjeh reprezentacije BiH u ovim kvalifikacijama. Da nije tako, bilo bi lakše. No, treba biti optimista", izjavio je Šiljak.

Zimska pauza preduga, najveći problem infrastruktura

Zimska pauza u Premijer ligi BiH traje tri mjeseca, što je predug period. Međutim, zbog problema s infrastrukturom, drugog rješenja zasad nema.

"Pauza je sigurno preduga, ali ne možemo igrati na užasnim terenima koji takvi postaju nakon prvih padavina. Tako je bilo i kad sam ja igrao, praktično smo dva puta obavljali pripreme, što nema nigdje. Glavni problem je infrastruktura, stadioni, reflektori i slično", jasan je bio Šilić.

Ibraković je pozvao na rješavanje problema s kaznama i ulaganje novca u infrastrukturu, kojom bi se riješio i problem duge pauze.

"Pauza je preduga, ali bismo taj problem mogli riješiti popravljanjem infrastrukture, koja dolazi smanjenjem lige. Ima i drugih problema, među kojima su i visoke kazne zbog navijača, igrača, nepoštovanja pravilnika, nereda i slično. Umjesto plaćanja kazni, novac trebamo uložiti u mlađe igrače i omogućiti im uslove kakve imaju seniori. Mladi igrači su temelj za uspjeh", smatra Ibraković.

Premijerligaši zasad nemaju bolje rješenje kada je riječ o zimskoj pauzi. Toga su svjesni i u Borcu.

"Pauza je preduga i klubovi moraju prebroditi tri mjeseca pauze. Ali, ako uzmemo u obzir kakvi su naši tereni, onda se nameće zaključak da se drugačije nije moglo", kazao je Starčević.

Direktor Željezničara je istakao da su sredstva koja klubovi dobijaju od UEFA-e nedovoljna za ozbiljnije rješavanje infrastrukturnih problema.

"Tri mjeseca su preduga za jednu ekipu. Morate imati pripreme dva puta, jer je to predug period. No, to je tako u našem nogometu. Infrastruktura je problem, od stadiona Grbavica pa do ovih terena u kukuruzima, to je katastrofa. Novci koje UEFA daje su kap vode u moru. Vjerujte, to nam ništa ne znači, jer su sredstva premala", rekao je Šiljak.