Nogomet
0

Premijer liga BiH, 21. kolo: Željezničar - Široki Brijeg 2:0

NINA/Sarajevo-X
Nakon osam pobjeda u nizu, lider Premijer lige Široki Brijeg danas je doživio poraz. Njihovu dominaciju zaustavio je sve bolji Željezničar koji je ostvario petu pobjedu u proljetnom dijelu sezone, te je s nova tri boda ostao u utrci za drugim mjestom.

Na ruku im ide i poraz Leotara u Banjoj Luci, te je sada razlika smanjena na samo dva boda.

Željezničar je poveo već iz prvog napada. Igrala se 2. minuta, udarac iz ugla izveo je Agić, a sam je ostao Emir Hadžić koji glavom šalje loptu u gornji lijevi ugao nemoćnog golmana Igora Melhera.

Dogodilo se upravo ono čega su se gosti pribojavali. Željezničar je krenuo furiozno na krilima 10.000 navijača, a igrači Ive Ištuka u takvoj atmosferi nisu pokazali zašto se nalaze na prvom mjestu. U 8. minuti nakon prodora Muharemovića Hadžić iz dobre situacije prebacuje gol. Minutu kasnije bilježimo prvu polupriliku Širokog Brijega, ali dobru akciju Abramovića i Kožula prekinuo je Mulalić.

U 13. minuti nakon slabog šuta Hadžića lopta se odbila do Agića koji sa 18 metara šutira snažno, ali preko Melherovih vrata. Nakon toga su se u prilikama našli Zeba, koji nakon asistencije Joldića, s deset metara šutira pored vrata, te Hadžić koji nakon duplog pasa s Biščevićem šutira u Mlhera. Veliku priliku za izjednačenje imao je Dujmović u 22. minuti. Erceg je na sredini oduzeo loptu, povukao je desetak metara, te izbacio Dujmovića u idealnu šansu, ali njegov udarac s osam metara Kružik fantastično brani.

Igrala se 24. minuta, Mulalić dugom loptom s desne strane pronalazi Agića kojeg u šesnaestercu ruši gostujuća obrana, što je sudac Aleksić okarakterizirao kao najstrožu kaznu. Siguran izvođač s jedanaest metara bio je Almir Gredić. Samo tri minute kasnije Muharemović i Hadžić su izveli finu akciju, a u idealnoj prilici se našao Zeba, no golman Melher je dobro obranio.

U drugom poluvremenu igra je dosta oslabila, domaći su čuvali vodstvo i taktiku bazirali na kotranapadima, dok su gosti pokušavali preuzeti igru u sredini, no Ištukov vezni red nijednom nije zaposlio napadače.

Prvu pravu priliku u drugom poluvremenu bilježimo tek u 75. minuti kada Muharemović s pet metara glavom šutira, a Melher odlično brani. Samo minutu kasnije, nakon udarca iz ugla opet je Muharemović najviši u skoku, ali je Melher ovaj put bio još sigurniji.

Željezničar u idućem kolu igra novi derbi, na redu je gostovanje u Zenici, dok Široki Brijeg na svom travnjaku dočekuje banjolučki Borac.

SARAJEVO – Stadion Grbavica. Gledalaca: 10.000. Glavni sudac: Lazo Aleksić (Brčko). Pomoćnici: Drago Čule i Zikrija Pašalić. Četvrti sudac: Midhat Čorbo. Delegat utakmice: Pero Maksimović. Žuti kartoni: Dujmović, Tabi (Široki Brijeg), Joldić (Željezničar).

Strijelci: 1:0 – Hadžić (2.), 2:0 – Gredić (24. iz jedanaesterca).

ŽELJEZNIČAR: Kružik 7,5, Biščević 6,5, Mulalić 8, Alihodžić 7, Agić 8, Joldić 7, Gredić 7, Muharemović 6,5, Hadžić 8,5 (od 86. Kajtaz), Raščić (od 57. Vuksanović), Zeba 7 (od 78. Karić).

ŠIROKI BRIJEG: Melher 5,5, Kožul 5,5, Bajano 6, Đuričić 5,5, Tabi 5,5, Abramović 5,5, Režić 5,5, Šimić 6 (od 80. Ćorić), Dujmović 5,5 (od 66. Bajkuša), Marić - (od 28. Šilić), Erceg 5,5.

Igrač utakmice: Emir Hadžić (Željezničar) 8,5.