Nogomet
0

Premierliga: Newcastle izvukao bod iz bitke sa Liverpoolom

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Prva utakmica 8. kola engleskog nogometnog prvenstva između Newcastlea i Liverpoola na St James' Parku završila je podjelom bodova 2-2.

Bila je to uzbudljiva utakmica puna golova i prilika na obje strane, u kojoj su gosti iz Liverpoola imali igrača više od 40. minute kada je isključen igrač domaćih Mapou Yanga-Mbiwa.

Newcastle je dva puta vodio, a Liverpool se u dva navrata vraćao. Prvi gol na susretu za vodstvo Newcastlea 1-0 zabio je krasnim dalekometnim udarcem s 30-ak metara Yohan Cabaye u 23. minuti. Liverpool je izjednačio preko Stevena Gerrarda u 42. minuti iz jedanaesterca koji je prethodno izborio Luis Suarez nakon prekršaja Yange-Mbiwe. Bio je to Gerrardu jubilarni stoti premierligaški gol, od kojih je 20 zabio zabio s bijele tačke.

U nastavku je Liverpool počeo pritiskati gol Newcastlea s igračem više, ali jedan trenutak nepažnje koštao je Redse gola. Nakon jednog slobodnog udarca Liverpoolova odbrana nije pazila na "džokera" s klupe Paula Dummetta koji je u igru ušao na poluvremenu. Ovaj se pravovremeno ušao iza odbrane Redsa i iskosa s desne strane udarcem ljevicom u suprotni kut savladao Simona Mignoleta.

Konačan rezultat postavio je u 72. minuti Daniel Sturridge koji je iz blizine glavom pospremio loptu u mrežu na dodavanje Luisa Suareza i tako postigao svoj 13. gol u zadnjih 13 premierligaških susreta.

Na ligaškoj tabelii Liverpool je privremeno izbio samostalno na vrh ispred Arsenala s bodom više i utakmicom više.

Premierliga, 8. kolo:

Newcastle - Liverpool 2-2 (Cabaye 23, Dummett 56 / Gerrard 42-11m, Sturridge 72)

Redoslijed: 1. Liverpool 17, 2. Arsenal 16, 3. Chelsea 14, 4. Southampton 14, 5. Manchester City 13...9. Newcastle 11...