Nogomet
409

Predstavljeni prvotimci i Akademija FK Sarajevo

Klix.ba/FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pred nekoliko stotina zvanica u Termalnoj rivijeri na Ilidži večeras su predstavljeni Akademija FKS, dresovi za predstojeću polusezonu te prvi tim Fudbalskog kluba Sarajevo.

Direktor FKS Dino Selimović se zahvalio za doprinos boljitku FK Sarajevo navijačima, bivšem i sadašnjem predsjedniku FKS Amiru Rizvanoviću i Edisu Kusturici.

Posebnu zahvalnicu je dobio Feđa Kusturica koji je možda i najzaslužniji za dolazak Vincenta Tana i kupovinu većinskog paketa upravljačkih uloga.

Dresove koje je kreirala modna kuća Haad predstavile su manekenke.

Ekipa, koja je u zimskom prijelaznom roku pretrpjela velike promjene, predvođena proslavljenim hrvatskim nogometašem Robertom Jarnijem pokušat će u predstojećih 11 kola zaposjesti prvu poziciju na tabeli i vratiti naslov prvaka BiH na Koševo.

Sportski direktor FK Sarajevo Abdulah Ibraković je rekao da je cilj prelaznog roka bio pojačati okosnicu tima iz prošle polusezone novim, kvalitetnim igračima.

On je istakao da sada FK Sarajevo ima dva kvalitetna igrača na svim pozicijama, što će pomoći ostvarivanju ciljeva.

"Posljednja tri-četiri mjeseca svi u klubu radimo mnogo, želimo opravdati povjerenje koje nam je ukazano. Napravili smo strategiju, imamo svoj put. U prijelaznom roku kvalitetno smo se pojačali i napravili smo jedan tim koji treba da budi respekt. Želimo da povučemo i ostale klubove da na ovaj način pokušaju da izađu iz krize i za četiri pet-godina napraviti značajan iskorak kada je u pitanju liga ", kazao je Ibraković.

Cilj kluba u ovoj sezoni je, kako je naveo, osvajanje duple krune.

"Ostaje samo 11 kola, bit će veoma teško, ali ćemo učiniti sve da pokažemo da smo napavili dobar tim i da osvojimo titulu. U Kupu također imamo isti cilj. Tu je ostalo osam najkvalitetnijih ekipa iz Premijer lige BiH. Bit će teško, ali i zanimljivo proljeće", dodao je.

FK Sarajevo prvi je klub u Bosni i Hercegovini koji je organizirao Akademiju za najtalentovanije dječake iz vlastitog pogona, ali i iz čitave Bosne i Hercegovine.

S polaznicima Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo, koji su također večeras svečano predstavljeni, rade kvalitetni bosanskohercegovački treneri, treneri specijalizirani za rad s golmanima, te treneri fizičke spreme.

"Ovo je krucijalni projekt za FK Sarajevo, jer želimo da se okrenemo mladim talentima. Ovo je zaista stvarno ulaganje u mlade igrače, oko milion KM na godišnjem nivou koje ulažemo u Akademiju od koje želimo da za četiri pet-godina imamo svoje igrače. Naravno da će FK Sarajevo i dalje dovoditi najbolje igrače iz okruženja i iz drugih klubova iz BiH, ali nam je želja i opredijeljenje da stvaramo svoje igrače po najmodernijim principima igranja nogometa", kazao je Ibraković.

Kada je u pitanju infrastruktura, naveo je da očekuje da već sredinom godine FK Sarajevo uđe na terene Akademije na Butmiru.

"Mislim da ćemo već polovinom godine ući na terene u Butmiru, koje moramo još da osposobimo. Tamo ćemo imati jedan teren s umjetnom i dva s prirodnom travom, uz sve prateće sadržaje. To je zahtjevan posao, ali imamo osigurana sredstva, ljudi svakodnevno rade na tome i mislim da ćemo već u maju ili junu zakoračiti tamo", kazao je Ibraković.

Ceremoniji su prisustvovali brojni sportski radnici, bivši igrači Sarajeva, novinari i čelnici NS BIH.