Nogomet
11

Euro 2016 / Predstavljanje grupe D: Španija, Hrvatska, Turska i Češka

Piše: O. T.
Iniesta (Španija), Modrić (Hrvatska), Arda (Turska), Cech (Češka) (Foto: EPA/AFP)
Iniesta (Španija), Modrić (Hrvatska), Arda (Turska), Cech (Češka) (Foto: EPA/AFP)
Na 15. Evropskom prvenstvu koje će se od 10. juna do 10. jula održati u Francuskoj po prvi put ćemo gledati 24 reprezentacije Evrope koje će biti raspoređene u šest grupa po četiri ekipe. Ovaj put predstavljamo grupu D u kojoj se nalaze Španija, Hrvatska, Turska i Češka.

Španija

Španiji će ovo biti deveto evropsko prvenstvo. Do sada je tri puta osvajala titulu (1964., 2008. i 2012. godine). Trenutno je šesta reprezentacija svijeta prema FIFA-inoj rang-listi. Na ovo Euro plasirala se osvajanjem prvog mjesta u grupi C. Španija je osvojila 27 bodova, drugo mjesto osvojila je Slovačka (22), treća je bila Ukrajina (19), dok su iza ostale Bjelorusija (11), Luksemburg (4) i Makedonija (4).

Treća postava ove reprezentacije izgleda snažno, ali opet Španija ne ulijeva strah kao prije četiri godine kada je odbranila titulu prvaka Evrope. Tim je prepun igrača koji se "gađaju" trofejima i mnogo je pitanja vezanih za izvor motivacije popularne Crvene furije. Na Del Bosqeu je da ih probudi iz sna u koji su znali utonuti prije dvije godine na Mundijalu u Brazilu kada su zapeli u grupnoj fazi. Možda je najveće pitanje, ipak, da li će Španija igrati sa klasičnim napadačem (Aduriz ili Morata) ili će ponovo neko igrati lažnu devetku. Nastavak ili kraj dominacije?

Foto: EPA
Foto: EPA

Spisak igrača Španije:

Golmani: Iker Casillas (Porto), David De Gea (Manchester United), Sergio Rico (Sevilla).

Odbrana: Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Dani Carvajal (Real Madrid), Jordi Alba (Barcelona), Marc Bartra (Barcelona), Cesar Azpilicueta (Chelsea), Mikel San Jose (Athletic Bilbao), Juanfran (Atletico Madrid).

Vezni red:Bruno (Villarreal), Sergio Busquets (Barcelona), Koke (Atletico Madrid), Thiago (Bayern Munich), Andres Iniesta (Barcelona), David Silva (Man City), Pedro (Chelsea), Cesc Fabregas (Chelsea).

Napad: Aritz Aduriz (Athletic Bilbao), Nolito (Celta Vigo), Alvaro Morata (Juventus), Lucas Vasquez (Real Madrid)

Selektor Vicente del Bosque rođen je 23. decembra u Salamanci. Ovaj "don" je najveće trenersko ime na Euru u Francuskoj i jedno od najvećih trenerskih imena u historiji fudbala. Sa Real Madridom je, među ostalim, osvojio Primeru i Ligu prvaka, a sa Španijom Svjetsko i Evropsko prvenstvo. Nekada titule kažu sve. On i Marcelo Lippi jedina su dva trenera u historiji fudbala koja su osvajala Ligu prvaka i Mundijal.

Hrvatska

Hrvatska igra svoje peto evropsko prvenstvo što će reći da je od osamostaljenja propustila samo jedno i to ono 2000. godine. Najveći uspjeh Vatrenih na evropskim prventvima su dva četvrtfinala (1996. i 2008. godine). Trenutno je 27. selekcija svijeta prema FIFA-inoj rang-listi. Na ovo Euro plasirala se osvajanjem drugog mjesta u grupi H. Prva je bila Italija sa 24 boda, Hrvatska je osvojila 20 bodova, a iza su ostale Norveška (19), Bugarska (11), Azerbejdžan (6) i Malta (2).

Kada u veznom redu imate izbor u Modriću, Rakitiću, Brozoviću i Kovačiću te u napadu u Perišiću, Kramariću, Kaliniću i Mandžukiću, vi ste tim koji može sve. Još bi jače to izgledalo da odbranu predvodi Dejan Lovren, ali je zbog neslaganja sa selektorom, štoper Liverpoola otpisan. Ipak, i bez Lovrena, odbrana sa Srnom, Ćorlukom i Vidom izgleda izuzetno dobro. Iako je tokom kvalifikacija vladao haos oko reprezentacije, neće biti senzacija ako Vatreni odu do polufinala. Slabost tima? Upravo taj haos.

Foto: EPA
Foto: EPA

Spisak igrača Hrvatske:

Golmani: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Hajduk Split), Ivan Vargić (Rijeka).

Odbrana: Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Darijo Srna (Shakhtar Donetsk), Domagoj Vida (Dynamo Kiev), Šime Vrsaljko (Sassuolo), Gordon Schildenfeld (Dinamo Zagreb), Ivan Strinić (Napoli), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen).

Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Marcelo Brozović, Ivan Perišić (Inter Milan), Milan Badelj (Fiorentina), Marko Rog (Dinamo Zagreb), Ante Ćorić (Dinamo Zagreb).

Napad: Mario Mandžukić (Juventus), Nikola Kalinić (Fiorentina), Marko Pjaca, Duje Čop (Dinamo Zagreb), Andrej Kramarić (Hoffenheim).

Selektor Ante Čačić rođen je 29. septembra u Zagrebu. Prvi zapažen uspjeh imao je kao trener Dubrave koju je iz trećeg razreda hrvatskog fudbala, uveo u najjači rang. Sredinom 90-ih bio je član stručnog štaba mlade reprezentacije Hrvatske. Trenirao je brojne hrvatske klubove, a najveće uspjehe ostvario je kao trener Dinamo Zagreba s kojim je 2012. godine osvojio duplu krunu te zaigrao grupnu fazu Lige prvaka u sezoni 2012/13. Nakon Dinama, radio je u Radniku Sesvete, Mariboru, Slaven Belupu i Lokomotivi iz Zagreba. Selektorsku poziciju Hrvatske preuzeo u septembru prošle godine nakon što je Niko Kovač dobio otkaz.

Turska

Turskoj će ovo biti četvrti nastup na evropskim prvenstvima. Najveći uspjeh osvarila je na Euru 2008. godine kada je ispala u polufinalu. Trenutno je 17. selekcija svijeta prema FIFA-inoj rang-listi. Na ovo Euro se plasirala kao najbolja trećeplasirana ekipa kvalifikacija. Sa 18 bodova bila je treća u grupi A iza Češke (22), Islanda (20) i ispred Holandije (13), Kazahstana (5) i Latvije (5).

Vatra. To je najkraći opis ove reprezentacije, jer ili se sami opeku ili se drugi opeku o njih. Kvalifikacije su katastrofalno otvorili, ali su na kraju u zadnji čas uhvatili voz za Francusku. Slično je bilo i na njihovom posljednjem Euru, onom 2008. godine kada su se vraćali iz ponora u grupnoj fazi, a kasnije i protiv Hrvatske u četvrtfinalu. "Lude" utakmice Turske možemo očekivati i na ovom Euru, pogotovo zbog toga što je na čelu ponovo Fatih Terim. Tim obiluje igračima iz turske lige, a glavne zvijezde su Arda Turan, Calhanoglu i Nuri Sahin koji igraju u veznom redu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Spisak igrača Turske:

Golmani: Harun Tekin (Bursaspor), Onur Kıvrak (Trabzonspor), Volkan Babacan (İstanbul Başakşehir)..

Odbrana: Gökhan Gönül (Fenerbahçe), Şener Özbayraklı (Fenerbahçe), Ahmet Çalık (Gençlerbirliği), Hakan Balta (Galatasaray), Mehmet Topal (Fenerbahçe), Semih Kaya (Galatasaray), Caner Erkin (Fenerbahçe), İsmail Köybaşı (Beşiktaş).

Vezni red: Emre Mor (Nordsjælland), Volkan Şen (Fenerbahçe), Hakan Çalhanoğu (Bayer Leverkusen), Nuri Şahin (Borussia Dortmund), Oğuzhan Özyakup (Beşiktaş), Ozan Tufan (Fenerbahçe), Selçuk İnan (Galatasaray), Arda Turan (Barcelona), Olcay Şahan (Beşiktaş).

Napad: Burak Yılmaz (Beijing Guoan), Cenk Tosun (Beşiktaş), Yunus Mallı (Mainz).

Selektor Fatih Terim rođen je 4. septembra u Adani. On je - Turska. Jer, kao što smo naveli, Turska će četvrti nastup igrati na evropskim prvenstvima, a treći put pod vodstvom Terima. Dakle, u tri navrata je sjedio za kormilom reprezentacije i svaki put ju je odveo na evropsko prvenstvo. Najveći uspjesi u trenerskoj karijeri su mu polufinale Eura 2008. godine, šest titula prvaka Turske i osvajanje Kupa Uefa sa Galatasarayom.

Češka

Češka će šesti put nastupiti na evropskim prvenstvima. Tačnije, od osamostaljenja od Čehoslovačke početkom 90-ih godina, nije propustila nijedno evropsko prvenstvo, a najveći uspjeh ostvarila je 1996. godine kada je izgubila u finalu. Trenutno je 30. reprezentacija svijeta prema FIFA-inoj rang-listi. Na Euro se plasirala osvajanjem prvog mjesta u grupi A ispred Islanda (20), Turske (18), Holandije (13), Kazahstana (5) i Latvije (5).

Kod Češke je interesantan podatak da tim obiluje igračima iz domaćeg prvenstva koji uopće nisu u podređenom položaju u reprezentaciji, nego igraju bitnu ulogu. Ekipa igra u formaciji 4-2-3-1 i ima odličnu traniziciju te se odlično prilagođava u odnosu na protivnika. Ovo će vjerovatno biti posljedne veliko takmičenje za jednog od najvećih igrača ove zemlje Tomasa Rosickyjog. Ipak, najveća zvijezda je na golu, a to je Petr Cech koji također razmatra opciju da se oprosti od državnog tima nakon Eura.

Foto: EPA
Foto: EPA

Spisak igrača Češke:

Golmani: Petr Cech (Arsenal), Tomas Koubek (Slovan Liberec) and Tomas Vaclik (Basel).

Odbrana: Theodor Gebre Selassie (Werder Bremen), Roman Hubnik (Viktoria Plzen), Pavel Kaderabek (Hoffenheim), Michal Kadlec (Fenerbahce), David Limbersky (Viktoria Plzen), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), Tomas Sivok (Bursaspor), Marek Suchy (Basel).

Vezni red: Vladimir Darida (Hertha Berlin), Borek Dockal (Sparta Prague), Daniel Kolar (Viktoria Plzen), Ladislav Krejci (Sparta Prague), David Pavelka (Kasimpasa), Jaroslav Plasil (Girondins Bordeaux), Tomas Rosicky (Arsenal), Jiri Skalak (Brighton and Hove Albion), Josef Sural (Sparta Prague).

Napad: David Lafata (Sparta Prague), Tomas Necid (Bursaspor), Milan Skoda (Slavia Prague).

Selektor Pavel Vrba rođen je 1963. godine u Prerovu. Ime je stekao vodeći Viktoriju Plzen s kojom je dva puta osvajao prvenstvo Češke. Viktoriju je vodio i u Ligu prvaka, a pod njegovim vodstvom klub je tri puta uzastopno nastupao u Evropskoj ligi. U novembru 2013. godine imenovan je novim trenerom Češke, a dokaz koliko radi dobar posao je osvajanje prvog mjesta u kvalifikacijskoj grupi A.

Raspored utakmica:

  1. kolo (12. juni): Turska - Hrvatska (15:00 sati, Park Prinčeva)

  2. kolo (13. juni): Španija - Češka (15:00 sati, Stadium Municipal)

  3. kolo (17. juni): Češka - Hrvatska (18:00 sati, Stade Geoffroy-Guichard)

  4. kolo (17. juni): Španija - Turska (21:00 sati, Allianz Riviera)

  5. kolo (21. juni): Hrvatska - Španija (21:00 sati, Stade de Bordeaux)

  6. kolo (21. juni): Češka - Turska (21:00 sati, Stade Bollaert-Delalis)