Nogomet
27

Predstavljamo moguće protivnike u baražu: Danska bi bila najveći izazov

Piše: O. T.
Danska od 1984. godine samo jednom (2008) propustila završnicu evropskih prvenstava (Foto: AFP)
Danska od 1984. godine samo jednom (2008) propustila završnicu evropskih prvenstava (Foto: AFP)
Naredne nedjelje u 11:20 sati počinje izvlačenje parova baraža za Evropsko prvenstvo koje počinje 10. juna u Francuskoj. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je nosilac zajedno sa Ukrajinom, Švedskom i Mađarskom, a mogući protivnici Zmajeva su Danska, Irska, Norveška i Slovenija. Prve utakmice igraju se između 12. i 14. novembra, a uzvrati između 15. i 17. novembra. Danas predstavljamo reprezentaciju Danske.

Put do baraža

Danska je ove kvalifikacije igrala u grupi I, onoj sa najmanje timova, ali i najviše problema. Ipak, ti problemi su skandinavskoj zemlji bili od koristi. U visokonaponskim okršajima Srbije i Albanije, reprezentaciji Srbije su oduzeta tri boda, meč u Beogradu je registriran rezultatom 3:0 za Albance i Srbiji je zabranjeno prisustvo navijača na domaće dvije utakmice, pa je već narušena atmosfera još dodatno srozana.

To su Danci iskoristili u oba meča sa Srbijom protiv koje su upisali šest bodova. Protiv Albanije su oba puta remizirali. Do drugog mjesta nisu došli zbog kiksa protiv Armenije u gostima (0:0) i zbog toga što je Albanija savladala Portugal u gostima, dok su Danci oba puta poraženi od Portugala.

Ove kalendarske godine imaju lošu formu, a posebno u posljednja dva mjeseca. Odigrali su osam utakmica u ovoj godini u kojima imaju učinak od tri pobjede , dva remija i tri poraza. Na posljednje četiri utakmice postigli su samo jedan pogodak i to u prijateljskom meču sa Francuzima kada su poraženi sa 2:1. Preostala tri meča bila su kvalifikacijska (Armenija, Albanija i Portugal) i u njima Danci nisu postigli pogodak.

1. Portugal 21 2. Albanija 14 3. Danska 12 4. Srbija 4

  1. Armenija 2

Dosadašnja učešća na evropskim prvenstvima

Danska je do sada osam puta učestvovala na završnicama evropskih prvenstava. Debitirali su u Španiji 1964. godine kada su osvojili četvrto mjesto. Do polufinala su stigli i 1984. godine na Euru u Francuskoj gdje su ispali od Španije, a četiri godine kasnije stali su u grupnoj fazi.

Najveći uspjeh na evropskim prvenstvima je zlatna medalja iz 1992. godine, a to je ujedno i najveći uspjeh njihovog fudbala. Interesantno, na Euro 1992. su se plasirali naknadno umjesto Jugoslavije, zemlje koja je tada bila u "sutonu".

Od tada Danska je propustila samo Euro 2008. godine, a na preostala četiri, samo jednom su uspjeli proći grupu, ali i ispasti odmah u četvrtfinalu.

Selektor

Ne trebate mnogo poznavati reprezentaciju Danske, da biste znali ko je njihov selektor. Morten Olsen je klupu preuzeo nakon Eura 2000. godine i Dansku je vodio na dva svjetska i tri evropska prvenstva.

Odlučio je napustiti klupu najkasnije narednog ljeta kada će napuniti 16 godina na klupi reprezentacije Danske i po tome je peti trener sa najdužim stažom na selektorskoj klupi jedne reprezentacije u historiji evropskog fudbala. Ukoliko ode narednog ljeta, na listi će se izjednačiti na trećem mjestu sa Paulom Philippom (Luksemburg) i Walterom Winterbottomom (Engleska), a ispred će ostati Hugo Meisl (Austrija) i legendarni Vittorio Pozzo (Italija) koji su bili 18, odnosno 19 godina na klupama svojih reprezentacija.

Međusobni dueli sa BiH

Reprezentacije Danske i Bosne i Hercegovine sastajale su se četiri puta. Najprije u kvalifikacijama za Mundijal 1998. godine, kada je naša reprezentacija zabilježila svoje prve zvanične utakmice. U prvom meču u Danskoj izgubili smo sa 2:0, a onda smo na Koševu napravili senzaciju i slavili sa 3:0 golovima Mujčina i Bolića koji je pogodio dva puta iz penala.

Naredni put sastali smo se u nezaboravnim kvalifikacijama za Euro 2004. godine u Portugalu. U gostima smo iznenadili sve kada smo golovima Barbareza i Baljića na Parken stadionu savladali Dansku sa 2:0, a onda smo u posljednjem meču tih kvalifikacija na Koševu morali pobijediti za plasman na Euro, ali smo odigrali 1:1. Strijelac za naš tim je bio Bolić. Dakle, protiv njih imamo motiv više.

Najbolji igrači

Kapiten reprezentacije Daniel Agger, trenutno štoper Brondbyja, koji je slavu stekao igrajući za Liverpool, zbog svoje reputacije prvo je ime tima.

Ipak, najveća opasnost dolazi od ofanzivnog veznjaka Tottenhama Christiana Eriksena. Od ostalih igrača najupečatljivi su talentirani veznjak Pierre-Emile Hojbjerg iz Schalkea, štoper Simon Kjear iz Fenerbahcea, veznjak Michael Krohn-Dehli iz Seville i zaštitno lice "trolova" na društvenim mrežama, napadač Nicklas Bendtner iz Wolfsburga.