"Tužan sam"
15

Predsjednik Ankaragučua dao bizarno objašnjenje zašto je nokautirao sudiju, za sve je "kriva" bolest

H. H.
Koca je fizički napao sudiju Melera (Foto: Twitter)
Koca je fizički napao sudiju Melera (Foto: Twitter)
Predsjednik turskog superligaša Ankaragučua Faruk Koca je doživotno izbačen iz nogometa zbog udaranja sudije Halila Umuta Melera na terenu nakon utakmice protiv Rizespora, a sada je ponudio je bizarno objašnjenja zašto je to učinio.

Ankaraguču i Rizespor su remizirali 1:1, a Koca je nezadovoljan suđenjem na kraju susreta odlučio da se fizički obračuna sa glavnim arbitrom.

Sudija Halil Umut Meler je od zadobijenog udarca ostao na zemlji i sa vidljivom masincom ispod oka, te je prebačen u bolnicu gdje ga je posjetio i predsjednik Turske Recep Tayyip Eerdogan, a prvenstvo Turske je privremeno prekinuto.

Faruk Koca se kasnije izvinio sudiji i njegovoj porodici, ali je ponudio bizarno objašnjenje zašto ga je napao.

Sada već bivši predsjednik Ankaragučua okrivio je svoje zdravstvene probleme i naveo da ni na trenutak nije želio da udari sudiju.

"Nema mjesta nasilju u bilo kojoj fazi mog života. Nikada do toga dana nisam nikoga udario ili ošamario, niti sam dao izjavu tužiocu. Sve se dogodilo iznenada. Ovaj nasilni incident je prvi u mom životu.

Patim od srčanih bolesti i dijabetesa. Šećer mi je skočio u toj stresnoj atmosferi. Posljedice visokog šećera u krvi su svima poznate. U tom trenutku ni ne shvatate šta radite. Nije mi dozvoljeno da trčim, ali izgleda da jesam. Iznenadio sam se kada su mi rekli da sam utrčao na teren. Nisam ni shvatao da trčim. Bila je tako vatrena i napeta atmosfera.

Vjerujte, nisam išao kod sudije s namjerom da ga ošamaram ili udarim. Nije mi ni palo na pamet da koristim nasilje. Sjećam se da sam to htio izbaciti iz sebe. Otišao sam sa tom namjerom. Kao i naši navijači, bio sam ogorčen zbog učinjene nepravde.

Čak se i ne sjećam da sam udario. Sve se dogodilo iznenada. To nikada nije bio napad s predumišljajem. To nije bilo nešto što sam dobrovoljno uradio. Vjerujte mi, nisam ni bio svjestan šta radim. Tužan sam", objasnio je Koca.

Turski nogometni savez je ekspresno donio odluku o doživotnoj suspenziji Koce, a morat će platiti kaznu u iznosu od 2 miliona turskih lira (63.000 eura).

Također, Ankaragücü će narednih pet domaćih utakmica igrati pred praznim tribinama.