Alex Ferguson
0

"Pravo je vrijeme za Van der Sarovu penziju"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Menadžer nogometaša Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson podržao je holandskog veterana Edwina van der Sara u njegovoj odluci da na kraju sezone objesi kopačke o klin.

Dugo se medijski nagađalo hoće li ipak 40-godišnji Van der Sar produžiti svoju nogometnu karijeru još jednu godinu, no on je sam nedavno između redova navjestio da to neće biti slučaj. Ferguson smatra da je to ispravna odluka.

"Da budem iskren s vama, kada bih ja sada davao savjet Edwinu van der Saru, rekao bih mu "idi u penziju". Zato jer je on sada na vrhuncu svoje karijere. Ponekad kada igrač dođe u određenu dob, godine ka naglo sustignu, a ja ne bi volio vidjeti Edwina u toj situaciji. On zaslužuje otići na samom vrhuncu. Njegova karijera bila je apsolutno fantastična, ne samo zbog onog što je radio na terenu, već zbog svojih ljudskih kvaliteta. Stoga je moj savjet za njega: 'Da, ovo je vrijeme za penziju'. Nema razloga zašto da riskira novu sezonu", rekao je Ferguson na press-konferenciji uoči uzvratnog polufinalnog sraza Lige prvaka protiv Schalkea.

Van der Sar je u redove Manchester Uniteda stigao 2005. godine iz Fulhama, te je otad učestvovao u osvajanju tri premierligaškanaslova, kao i onog u Ligi prvaka 2008. godine.