Borba za Premiership
37

Poznato je ko će na Wembleyju 27. maja igrati "najskuplju utakmicu na svijetu"

E. B.
Obje ovosezonske utakmice Lutona i Coventryja završile su remijima (2:2, 1:1)
Obje ovosezonske utakmice Lutona i Coventryja završile su remijima (2:2, 1:1)
Poznato je ko će na Wembleyju 27. maja igrati "najskuplju utakmicu na svijetu" i izboriti plasman u engleski Premiership.

Luton i Coventry će igrat 27. maja na stadionu Wembley finale play-offa Championshipa za posljednje mjesto koje vodi u Premiership.

Burnley i Sheffield United su izborili direktan plasman u elitno društvo engleskog nogometa, a posljednjeg učesnika odlučit će finale play-offa Championshipa koji nosi titulu "najskuplje utakmice na svijetu".

Naime, ekipa koja kroz finale play-offa uđe u Premiership će, računajući TV i komercijalna prava, te zaradu od utakmica, zaraditi iduće sezone nevjerovatnih 200 miliona eura, a ako ostane u ligi dobit će još 100.

Luton je do borbe za ulazak u Premiership došao osvojivši treće mjesto u Championshipu, a u polufinalu play-offa je s ukupnih 3:2 (1:2, 2:0) izbacio šestoplasirani Sunderland.

S druge strane, petoplasirani Coventry je u prvom meču protiv četvrtoplasiranog Middlebrougha igrao 0:0, a sinoć je slavio u gostima sa 1:0 i plasirao se u finale play-offa.

Zanimljivo, u obje ovosezonske utakmice Lutona i Coventryja u ligaškom dijelu Championshipa nije bilo pobjednika (2:2, 1:1).

Luton u svojoj 138-godišnjoj historiji nije nikada igrao elitni rang engleskog nogometa, dok je Coventry posljednji put u Premiershipu bio 2001. godine.