Dočekali su sinoć
33

Poraz na Islandu uz ovaj podatak još više boli: Godinama su čekali neki "novi Lihtenštajn"

D. P.
Islanđani su slavili u nadoknadi (Foto: Nogometni savez Islanda)
Islanđani su slavili u nadoknadi (Foto: Nogometni savez Islanda)
Nakon velikog uspjeha na Evropskom prvenstvu 2016. godine, nogometna reprezentacija Islanda doživjela je potpuni višegodišnji krah, ali je pobjeda sinoć protiv Bosne i Hercegovine možda i nagovještaj boljih dana.

Island je sinoć golom u 91. minuti šokirao Bosnu i Hercegovinu i tako Zmajeve definitivno ostavio bez Evropskog prvenstva kroz kvalifikacije. Bolan poraz za BiH koja je bila pod imperativom pobjede i bila joj bliže, sve do nadoknade kada je viđen jedini gol na utakmici.

A o kakvoj se reprezentaciji Islanda radi, najbolje pokazuje podatak o tome kada su nekoga posljednji put dobili kod kuće.

Vjerovali ili ne, prošle su tačno dvije godine otkako je Island dobio zadnju takmičarsku utakmicu kući. "Slavni" rival kojeg su u oktobru 2021. godine dobili Islanđani kod kuće je Lihtenštajn. Dvije godine su čekali Islanđani da im dođe neki "novi Lihtenštajn" kako bi ga savladali, a ispostavilo se da je to BiH.

Ni prije toga Island nije imao mnogo uspjeha kući. Prije tog Lihtenštajna, godinu dana su imali "post" od pobjeda kod kuće, pa su tako u oktobru 2020. godine pobijedili Rumuniju kući rezultatom 2:1.

Tako su u tri godine uspjeli savladati kod kuće samo dvije reprezentacije. Lihtenštajn i sinoć Bosnu i Hercegovinu. Stoga je potpuno opravdano i jasno slavlje Islanđana nakon trijumfa nad Zmajevima sinoć.