Nogomet
0

Poljska: Batine zbog ruskog jezika

SRNA
Ruski navijači suočili su se u Poljskoj sa velikom netrpeljivošću domaćih navijača i stanovništva,što je dovelo do fizičkih obračuna i poprimilo i političke konotacije.

On namjerava da se sastane sa ministrom unutrašnjih poslova Poljske Jacekom Čihockim.

Fedotov je ove nedjelje već bio u Varšavi, gdje je prije i poslije utakmice reprezentacija Rusije i Poljske, 12. juna, došlo do sukoba ruskih i poljskih navijača. Uhapšene su 184 osobe, od čega i 25 državljana Rusije.

Jedan Rus je već osuđen na dva mjeseca zatvora, a drugi – na tri. Još nekoliko Rusa iza rešetaka čekaju sudsku odluku.

Sudsku odluku očekuje i 37 Poljaka.

Internet je pun oštrih izjava protiv poljskih navijača, koji su 12. juna započeli tuču sa Rusima. Ruski navijači su, kako navode, krenuli u mirnu šetnju Varšavom da bi obilježili nacionalni praznik svoje zemlje.

Očevidac tih događaja bio je Aleksandar Šprigin, predsjednik ruskog saveza navijača.

"Išli smo od Muzeja poljske armije - ka stadionu. Kao što je obećano, akcija je bila potpuno apolitična. Mi smo samo nosili zastavu svoje zemlje i uzvikivali parole u znak podrške našem timu.

Međutim, dio poljskog društva je negativno odgovorio na našu šetnju. Neko je izgleda želio da na Evru - 2012 dođe do političkih provokacija" - kaže on.

Marš je bio u pratnji policije Poljske, koja je i spasila dosta običnih ruskih navijača od batina.

Međutim, po završetku fudbalske utakmice koja je održana u Varšavi te večeri na ulicama je vladalo potpuno bezakonje.

Šrigin kaže za ruske medije da nisu mogli da vjeruju da u poljskom društvu postoje ljudi sa tako jakim antiruskim osjećanjima.

U večernjim satima 12. juna u centru Varšave napali su ih, kako ističe, huligani. Čak je bio napadnut bračni par i sedmogodišnje dijete, koji su govorili na ruskom.