Večeras Lihtenštajn - BiH
16

Pokazati autoritet i napraviti prvi korak prema Brazilu

Piše: Edin Isanović
Foto: nfsbih.ba
Foto: nfsbih.ba
Nogometna reprezentacija BiH večeras u Vaduzu protiv Lihtenštajna igra prvu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se 2014. održava u Brazilu. Izabranici Safeta Sušića trebaju trebaju ispuniti glavni cilj misije – osvojiti tri boda.

Spahić i saigrači trebaju ovaj meč odraditi rutinski i bez većeg stresa, jer je, objektivno gledano, razlika u kvalitetu prevelika. No, ne treba ni napominjati da ovakve utakmice ponekad znaju biti komplikovane, pa sa te strane treba biti oprezan.

Domaći će se vjerovatno zabarikadirati na svojih 30 metara i truditi se da razgrađuju igru Zmajeva. Ako bude spor protok lopte bh. reprezentativaca, to će im olakšati posao. Stoga je izuzetno važno postići pogodak u ranoj fazi utakmice.

Izabranici Safeta Sušića za ovaj meč pripremali su se u Austriji, a u četvrtak su doputovali u Vaduz, gdje su obavili trening.

Šef državnog bh. tima je na pres-konferenciji naglasio da očekuje pobjedu, uprkos problemima s povredama nekoliko igrača.

"Nisam čovjek koji potcjenjuje bilo koju ekipu. No, imamo izuzetne igrače i ovu utakmicu moramo da pobijedimo. Nadam se da će Lihtenštajn uspjeti da iznenadi nekoga od naših konkurenata“, naglasio je popularni Pape.

Selektor je donio odluku da odmori Mensura Mujdžu, a neće nastupiti ni Haris Medunjanin, koji je proteklih dana imao temperaturu.

Osim toga, Ivan Sesar se vratio u BiH zbog smrti oca. Okršaj s Lihtenštajnom počet će: Begović, Vranješ, Šunjić, Spahić, Salihović, Vršajević, Pjanić, Zahirović, Misimović, Džeko i Ibišević.

"Ovdje želimo tri boda, tako ćemo se ponašati i na terenu. Sa velikim respektom gledamo prema svim suparnicima, ali vjerujemo da imamo argumente za osvajanje prvog mjesta u grupi", podvukao je Sušić.

Očekujemo da će svi bh. reprezentativci biti u optimalnom izdanju i da ćemo osvojiti kompletan plijen, a dobro bi bilo kada bismo pobijedili sa nekoliko golova razlike. Na taj način pokazali bi autoritet i napravili bi prvi korak prema Brazilu.

Utakmica počinje u 19 sati na stadionu "Rheinpark" u Vaduzu uz direktan prijenos na BHT1.