Nogomet
28

Pod istragom prijateljske utakmice Brazila, među njima i ona protiv BiH

Klix.ba
Zmajevi su protiv Brazila igrali 28. februara 2012. godine u St. Gallenu (Foto: Klix.ba)
Zmajevi su protiv Brazila igrali 28. februara 2012. godine u St. Gallenu (Foto: Klix.ba)
Deset prijateljskih utakmica koje je Brazil odigrao u 2011. i 2012. godini i koje je trebao igrati u narednom periodu pod istragom su brazilskih organa gonjenja. Među njima je i ona protiv Bosne i Hercegovine u Švicarskoj.

Sumnjivo je to što, tvrde tamošnji mediji, iza organizacije stoji agencija Sandre Rosella, sada već bivšeg predsjednika FC Barcelone, koji se sumnjiči za pronevjeru novca.

Zmajevi su protiv Brazila igrali krajem februara na AFG Areni u švicarskom St. Gallenu. Prema pisanu brazilskog lista Estadao, Rosell je za ugovaranje deset prijateljskih utakmica Brazila preko svoje agencije Alianto Marketing dobio tri miliona eura.

Osim protiv BiH, istražuju se prijateljske utakmice Brazila protiv Egipta koja se igrala u Kataru, zemlji sa kojom Rosell ima odlične poslovne odnose.

Pod sumnjom je i utakmica između Brazila i Japana koja se igrala u Poljskoj pred skoro praznim tribinama jer je termin utakmice bio nepovoljan.

Utakmica protiv Irana u Švicarskoj kao i protiv Danske u Hamburgu je također je pod istragom organa u Brazilu.

Brazilski istražitelji će provjeravati još nekoliko prijateljskih utakmica koje su Brazilci trebali odigrati u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sve ovo dio je velike istrage protiv Rosella koji je prije nekoliko dana podnio ostavku na mjesto predsjednika FC Barcelone zbog navodne pronevjere novca kad je u pitanju transfer Brazilca Neymara iz Santosa u Barcelonu.

Iako Rosell negira sve optužbe, španske i brazilske vlasti provode opširniju istragu koja se ne odnosi samo na navedeni transfer, već sve poslove njegove agencije u posljednjih nekoliko godina.