Nekoliko velikih imena
6

Pochettino i Allegri predvode listu najtraženijih svjetskih trenera bez posla

K. H.
Maurizio Pochettino i Massimiliano Allegri (Foto: EPA-EFE)
Maurizio Pochettino i Massimiliano Allegri (Foto: EPA-EFE)
Veliki broj najboljih svjetskih nogometnih trenera pauzu u evropskom i svjetskom nogometu dočekali su bez kluba, a kada pauza završi nema sumnje da će svi oni tražiti svoju priliku da se vrate na veliku scenu.

Gotovo izvjesno će najveća potražnja biti za bivšim menadžerom Southamptona i Tottenhama, Mauricijom Pochettinom, koji nakon odlaska iz Londona nema kluba i pored brojnih ponuda koje je imao, još uvijek je bez angažmana. Ranije su za njega bili zainteresovani Manchester United i Real Madrid, dok je sada u borbu za njega uključen PSG.

Pochettino bi mogao i u neki od engleskih klubova, no čini se da trenutno svi vodeći klubovi imaju riješeno pitanje trenera.

Zanimljivo će biti vidjeti i koji klubovi će pozvati Unaija Emeryja i Ernesta Valverdea koji su nakon otkaza u Arsenalu i Barceloni ostali bez posla, a gotovo izvjesno će to biti neki španski ili italijanski klubovi koji u međuvremenu budu tražili promjenu na klupi.

Velika očekivanja će biti i od bivšeg trenera Cagliarija, Milana i Juventusa - Massimiliana Allegrija, koji nakon odlaska iz redova Stare dame nije prihvatio navodne ponude iz Engleske, a u međuvremenu se posvetio učenju engleskog jezika kako bi što spremniji dočekao početak nove sezone.

Ipak, pandemija koronavirusa definitivno je promijenila njegove planove pa će biti zanimljivo vidjeti za šta će se on odlučiti, a nema sumnje da će njegovo ime biti prvi izbor za nekog od evropskih velikana.

Slobodni su i bivši trener Watforda i Evertona Marco Silva, kao i bivši trener Monaca Leonardo Jardim, a dobru ponudu očekuje i Manuel Pellegrini koji je imao neslavnu epizodu u West Hamu. Također, velika očekivanja će biti i od Nike Kovača koji je u Bayernu dobio otkaz i u međuvremenu se nije vratio na klupu nekog kluba.

Nogometu bi se tehnički mogao vratiti i Arsene Wenger, no teško je očekivati da će ovaj proslavljeni trener Arsenala sada prihvatati takve izazove. Nakon otkaza u Londonu, imao je neke ponude, ali na kraju se nije uspio dogovoriti.