Nogomet
0

Platini: Ne trebaju nam kamere na gol-liniji zbog dva slučaja u 40 godina

Totalsport
Michel Platini
Michel Platini
Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini usprotivio se uvođenju kamera na gol-liniju, što je u nedavnom razgovoru za Bild najavio predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter.

Platini, naravno, smatra da je učinkovitija ideja UEFA-e o petorici sudija što Blatter, s druge strane, drži preskupim rješenjem.

"Uveli smo dodatne ljudske oči koje gledaju je li lopta prešla liniju. Sviđa mi se rješenje s petericom sudija jer se radi o sistemu u čijem je središtu čovjek. Ako pitate UEFA-ina šefa sudija Pierluigija Collinu što misli o tome, reći će vam da je mnogo dobrih odluka doneseno nakon uvođenja pet sudija". rekao je Platini i dodao:

"Razumijem da FIFA smatra kako su peterica sudija preskupa, ali uvođenjem tehnologije se nadzire samo gol-linija i ništa više. Mislim da nam za to ne treba tehnologija. Ako uzmete u obzir da su se sporne situacije oko prelaska lopte preko gol-linije dogodile na svjetskim prvenstvima 1966. i 2010., to su dva slučaja u 40 godina. Nema potrebe uvoditi tehnologiju zbog dva slučaja u 40 godina".