Na potezu klubovi
55

Pitali smo Nogometni savez BiH o suđenju u Premijer ligi i dobili odgovor: Vaše mišljenje je da sudije griješe

H. H.
Miloš Gigović (Foto: T. S./Klix.ba)
Miloš Gigović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik komiteta Nogometnog saveza BiH za sudije i suđenje Robert Zrilić u izjavi za Klix.ba kazao je da će se o statustu Miloša Gigovića i Ermina Sivca raspravljati nakon izvještaja kontrolora suđenja.
Pomenuti dvojac napravio je kardinalne greške na utakmicama Borac - Sarajevo (1:0) i Željezničar - Velež (2:1), gdje su gostujuće ekipe žestoko oštećene.

Zrilić nije želio komentarisati izvedbe pomenutih arbitara koje su izazvale revolt bh. sportske javnosti, a na pitanje da li će eventualno biti kažnjeni za svoje greške kazao je:

"O tome ćemo diskutovati nakon izvještaja kontrolora suđenja. Rok za podnošenje izvještaja je 48 sati nakon odigravanja utakmice, te ćemo na osnovu toga donijeti eventualne odluke", rekao je Zrilić.

Inače, kontrolor suđenja na utakmici između Borca i Sarajeva bio je Vedran Zovko iz Mostara, a na susretu između Željezničara i Veleža Ognjen Valjić iz Banja Luke, te će biti zanimljivo vidjeti kakve će ocjene dobiti Gigović i Sivac.

Na pitanje kako je moguće da se iz kola u kolo delegiraju iste sudije koje prave kardinalne greške i pri tome prolaze nekažnjeno, Zrilić je rekao:

"To je vaše mišljenje da sudije griješe", rekao je Zrilić koji zajedno sa potpredsjednicima Komiteta Elmirom Pilavom i Hrvojem Turudićem, te članovima Duškom Vujičićem, Adnanom Alispahićem i Mirom Hrkaćem delegira arbitre.

Mnogo bure privukao je i "slučaj Topalović" u prošlom kolu kada je zenički arbitar Sabrija Topalović prema tvrdnjama nogometaša Željezničara na utakmici protiv Igmana psovkama i provokacijama vrijeđao aktere utakmice u plavom dresu.

Ipak, Zrilić je stao u zaštitu Topalovića koji će po svemu sudeći proći nekažnjeno.

"Postoje i drugi svjedoci, poput ostalih sudija koji su bili na terenu i koji tvrde da Topalović nije psovao i vrijeđao igrače Željezničara. Štaviše, pokušavao je smiriti strasti, iako su domaći igrači njemu psovali, ali im je poručio da neće nasjesti na njihove provokacije", izjavio je Robert Zrilić za Klix.ba.

Nakon svega, pitanje je da li postoji nada u bolje sutra bh. ligaškog nogometa koji se vratio u najmračniji period od prije 20-ak godina kada su sudije direktno krojile tabelu.

Čini se da je jedino rješenje da se najveći bh. klubovi ujedine i pokažu zajednički stav u cilju zajedničkog prosperiteta umjesto sitnih interesa pojedinaca, te da na taj način pokušaju pomjeriti stvari s mrvte tačke.

Ne zaboravimo da je Olimpik prije dvije godine istupio iz lige dva kola prije kraja zbog, kako su naveli sudijskih lakrdija, ali od tada se ništa nije promijenilo i sve je zaboravljeno kao da se nije ni desilo.

Zaštićene sudije se i dalje ponašaju kako žele, jer znaju da šta god da urade neće biti kažnjene, dok ljubitelje nogometa u BiH i pored očiju i zdravog razuma pokušavaju proglasiti slijepim i nedovoljno kompetentnim.

Najtamniji period bh. nogometa završio je svojevremeno suspenzijom Saveza i svih njegovih takmičenja i reprezentativnih selekcija, a možda je upravo takvo nešto sada jedina šansa za spas bh. klupskog nogometa koji je odavno izgubio smisao u raljama politike i političkih poslušnika.