Kuda lete Zmajevi?
353

Petev je u pet mečeva koristio 35 nogometaša, a ništa nije korisno postigao

E. B.
Ivaylo Petev (Foto: EPA-EFE)
Ivaylo Petev (Foto: EPA-EFE)
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev je vodio ekipu već na pet utakmica, tako da se već može vidjeti pravac u kojem idu Zmajevi.

A taj pravac ide ka dole. Petev je u tih pet utakmica koristio čak 35 nogometaša, a veliki broj njih je zalutao u reprezentaciju.

Barem se nadamo da su zalutali jer ako nisu i ako su to najbolji igrači koje ova zemlja ima - onda nam se crno piše. Ako uopće može crnije od 13 uzastopnih mečeva bez pobjede.

Protiv Finske su pod Petevovim vodstvom zaigrali Šehić, Todorović, Hadžikadunić, Saničanin, Ćivić, Cimirot, Gojak, Pjanić, Krunić, Stevanović, Džeko, Demirović, Duljević i Kolašinac.

Šansu protiv Kostarike su dobili i Vasilj, Cipetić, Ahmedhodžić, Mihojević, Lončar, Hadžiahmetović, Rahmanović, Menalo, Cvijanović, Pidro, Pirić i Prevljak.

U susretu protiv Francuske Petev je koristio igrače koje je već provjerio, a protiv Crne Gore su zaigrali Jovičić, Beširović, Nalić, Danilović, Gazibegović i Sadiković. U posljednjem meču protiv Danske zaigrao je trojac iz Premijer liger BiH Đokanović, Ziljkić i Nukić.

Najlakše bi bilo nabrajati koje je igrače Petev mogao pozvati poput najboljeg golmana naše lige Vladana Kovačevića ili najboljeg strijelca lige Nemanje Bilbije. Ili se javno zapitati ko je izvijesni Dario Šarić koji se iznenada našao na spisku, ako nije onaj poznati hrvatski košarkaš.

No, OK, selektor ima pravo da pozove koga hoće. Uostalom, selektor je na predstavljanju naciji rekao da će on odgovarati za rezultat, a istu stvar je nekoliko puta ponovio i novi kralj bh. nogometa Vico Zeljković. On je lično stao iza izbora bugarskog stručnjaka nauštrb Sergeja Barbareza i javno je rekao da i njega treba kriviti ako Petev ne uspije napraviti rezultat.

Ono što je "opipljivo" je rezultat, ali i opći dojam kojeg su Zmajevi ostavili pod Petevovim vodstvom.

U pet utakmica naša selekcija je zabila samo dva gola, oba Finskoj. Ako mislite da poraznije od te neumoljive statistike ne može, varate se.

Igra je u svim mečevima bila, da se najblaže izrazimo - odvratna. Defanzivno, na "siguricu". Uredu, jasno je da se Francuze ne može napasti u kvalifikacijama, ali u duelima kod kuće protiv Kostarike i Crne Gore koja je igrala bez 15 najboljih igrača Petev je morao pokazati hrabrost i napasti. Pa zašto ne i Dance.

Prijateljske utakmice se i igraju da se pruži šansa nekim igračima, ali i da se usavrše mehanizmi iznošenja lopti, prekida, kontranapada, presinga i sl.

Od svega toga mi nismo ništa vidjeli. Kako da se jedan Demirović, Prevljak ili Nalić dokažu kao napadači kada su došli u priliku dotaći loptu jednocifren broj puta? Isto je izgubiti od Danske 1:0, 2:0, 3:0 ili 5:0. Bolje je čak i izgubiti 5:3 nego 2:0 jer bismo tada mogli vidjeti ofanzivni dio ekipe da nešto korisno radi.

Jedino pozitivno u dosadašnjem Petevovom mandatu je što odbrana djeluje koliko-toliko pristojno. Niko nam nije zabio više od dva gola, ali da bi se postizali rezultati nije dovoljno samo se braniti i moliti Boga da ga Džeko da nekako.

Sada nam slijede kvalifikacioni mečevi protiv Francuske i Kazahstana. Hoćemo li zaustaviti niz od 13 uzastopnih utakmica bez pobjede ili ćemo preteći Andoru na nezahvalnom drugom mjestu (15 mečeva bez pobjede) te negativne statistike, odgovor na to pitanje ćemo saznati u septembru. San Marino sa svojih 30+ mečeva nam je, "ipak", nedostižan.