Nogomet
14

Patrick Moon i mališani sa smetnjama u razvoju na treningu nogometaša SAD-a

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Patrick Moon, zajedno s 40-ero djece sa smetnjama u razvoju i polaznika škole nogometa Valter, prisustvovao je danas treningu nogometne reprezentacije SAD-a na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Američka reprezentacija sutra igra prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije BiH, a Moon i djeca su prisustvovali treningu u okviru USAID-ove, UNICEF-ove i EU-ove kampanje "Govorimo o mogućnostima" za podizanje svijesti i razvijanje pozitivnih stavova unutar BiH društva o inkluziji i potrebama djece sa smetnjama u razvoju.

"Govorimo o mogućnostima" je kampanja s ciljem podizanja svijesti i mobiliziranja zajednice ka smanjenju predrasuda i stavova o djeci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom u BiH, a kampanju podržava i američki ambasador u BiH.

Moon je prisutnim novinarima kazao da sport na najbolji način povezuje ljude, te da će sutrašnji susret dodatno približiti dvije prijateljske zemlje - BiH i SAD.

"Ne znam ko će sutra pobijediti, ali sigurno je da se sastaju dvije odlične ekipe. BiH ima najbolju generaciju do sada, a ni SAD nije loša ekipa, tako da bi trebalo biti zanimljivo. Sport najbolje povezuje ljude i sigurno je da ću sutra doći na utakmicu", izjavio je Moon.