Nijemci objavili
0

Ovo su Beckenbauerove posljednje riječi javnosti, u knjizi je poslao poruku za pamćenje

N. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Legendarni njemački nogometaš Franz Beckenbauer u nedjelju je preminuo u 79. godini života, a Nijemci se još uvijek opraštaju od velikana.
Poznati list Bild danas je objavio i posljednje riječi popularnog Kaisera koje su izašle u javnost, a radi se o predgovoru koji je on napisao za jednu knjigu.

Knjiga je objavljena 2. decembra 2023. godine, mjesec prije njegove smrti, a riječ je o djelu "Mi, heroji Rima", sportskog novinara Nilsa Sulinga, koji i piše za Bild.

Naravno, radi se o knjizi koja govori o osvajanju Svjetskog prvenstva u Italiji, gdje je Nijemce na krov svijeta kao selektor odveo Beckenbauer.

U predgovoru se Kaiser, vjerovatno ne znajući da će mu to biti posljednje javne riječi, obratio čitaocima.

"Dragi prijatelji, Njemačka je 1990. godine četvrti put postala svjetski prvak. Lično mi je posebno srcu prirastao taj naslove. Ne samo zato što sam ga osvojio kao selektor, već više jer sam imao tako jedinstven tim.

'Morate biti 11 prijatelja', govorio sam igračima, a bili smo i više od samo prijatelja jer su i izmjene, pomoćni treneri, fizioterapeuti i ostalo osoblje također postali prijatelji. Usko povezana skupina, moglo bi se reći.

Mi, članovi te generacije, i danas se redovno sastajemo, a to radiš samo s prijateljima. Često se govorilo da sam u svlačionici izgovarao samo jednu rečenicu: 'Idemo igrati nogomet'. Bilo je to malo više jer osvojiti Svjetsko prvenstvo je veliki posao pa sam ponekad morao biti i malo glasniji.

No, u osnovi je to tačni jer uspješan možeš biti samo ako se zabavljaš igrajući nogomet. Nadam se da ćete uživati čitajući knjigu", napisao je Beckenbauer u predgovoru knjige, a ova poruka će za sve vremena ostati zapamćena kao njegova posljednja.

Podsjećamo, Beckenbauer se prije smrti dugo borio s Alzheimerovom bolesti, koja se u posljednje vrijeme značajno pogoršala.

Pored pomenute svjetske titule kao selektor Njemačke 1990. godine, Kaiser je s Elfom bio šampion svijeta i kao igrač 1974. godine.

Posljednji put je u javnosti viđen u januaru prošle godine, a nakon što se nije pojavio u julu na proslavi 33 godine od osvajanja titule prvaka svijeta, počele su kružiti glasine da je teško bolestan, što se nažalost obistinilo.

S Bayernom je osvojio četiri puta njemačko prvenstvo (1969., 1972., 1973., 1974.) i tri puta Ligu prvaka. Godine 1972. i 1976. izabran je za najboljeg nogometaša Evrope i bio je dobitnik Zlatne lopte.

Iznenađujuće, 1977. godine prelazi Cosmos iz New Yorka, a 1980. se vraća u Njemačku u Hamburger SV s kojim osvaja 1982. njemačko prvenstvo.