Kolumbija na nogama
1

Ovo je žena koja stoji iza otmice oca Liverpoolove zvijezde

D. P.
Izvjesna Patricia je glavna osumnjičena osoba za otmicu (Foto: Twitter)
Izvjesna Patricia je glavna osumnjičena osoba za otmicu (Foto: Twitter)
Gerilka poznata samo kao Patricia imenovana je glavnim otmičarem oca zvijezde Liverpoola Luisa Diaza, čiji je nestanak već danima glavna tema u Kolumbiji.

Nogometaš Liverpoola Luis Diaz prošle subote suočio se s pravom katastrofom kada su naoružani otmičari napali i oteli njegove roditelje. Majka je puštena iste noći, ali se ocu gubi svaki trag nakon što ga je grupa gerilaca vozila prema granici Kolumbije s Venecuelom.

Sedam dana kasnije, još uvijek nije mnogo toga poznato, a otac Luis Manuel Diaz glavna je tema kolumbijskih medija. Nadležni su raspisali veliku novčanu nagradu za ključni trag koji bi doveo do oslobođenja starijeg Diaza.

Sada su kolumbijski mediji konačno objavili neki trag. Naime, žena označena kao Patricia imenovana je glavnim umom operacije u kojoj je Diaz otet.

Kolumbijska štampa izvještava da je takozvana Sjeverna ratna fronta ELN izvela otmicu, a da je na čelu žena pod nazivom Patricia, koja je u ratu s kolumbijskom vladom provela više od polovine svog života.

Ona je identificirana kao vođa jedne od regionalnih jedinica ljevičarske pobunjeničke grupe koja je priznala odgovornost za otmicu Diaza. Također, mediji su došli do imena Mateo, za kojeg se smatra da drži Diaza kao taoca po Patricijinim naredbama.

ELN su američka vlada i Evropska unija proglasili terorističkom organizacijom.