Mladi stručnjak
18

Ovo je najtraženiji trener u Engleskoj, a dolazi iz druge lige: United i Chelsea ga silno žele

D. P.
Foto: Ipswich Town FC
Foto: Ipswich Town FC
Jedno iznenađujuće ime nalazi se na vrhu liste najtraženijih trenera u Engleskoj, a to je mladi stručnjak Kieran McKenna, koji otvoreno prihvata interes Manchester Uniteda i Chelseaja.

Kieran McKenna ima tek 38 godina, ali i unikatno iskustvo dvije uzastopne promocije. U dvije godine zaredom uveo je Ipswich iz treće u Premier ligu i priznao kako mu godi interes najvećih engleskih klubova.

Ipswich je do prije više od godine igrao treći rang engleskog nogometa, ali je predvođen McKennom vezao dvije promocije od kojih je posebno impresivna bila ovogodišnja u Championshipu gdje je ekipa senzacionalno došla do drugog mjesta i plasmana u Premier ligu, bez da joj je iko davao šanse prije početka sezone.

Sada se našao na prekretnici između Chelseaja i Manchester Uniteda. Chelsea je sinoć otpustio Mauricija Pochettina, dok United i dalje vodi Erik ten Hag, ali vjerovatno ne još dugo.

Stoga, oba velikana bi mogla posegnuti za angažovanjem McKenne, koji čak ima iskustvo rada u Manchester Unitedu jer je od 2016. do 2018. godine vodio juniorski tim Crvenih đavola. Mlad je završio karijeru u dresu Tottenhama 2009. godine. Imao je samo 22 godine kada se povukao zbog teške povrede kuka koja ga je spriječila da se bavi nogometom.

No, to nije značilo da će odustati od nogometa pa je tako brzo završio obuku, stekao licencu i preuzeo Ipswich kojem je napravio najveći uspjeh u više od 20 godina.

"Iza nas je toliko pozitivna sezona, a čeka nas svijetla budućnost. Bile su to nevjerovatne dvije godine, a kada se takvo nešto desi, logično je da će mediji pisati o mom odlasku. Uvijek će biti takvih stvari i razumljivo je", rekao je McKenna za Sky Sports nakon što je proglašen menadžerom godine u Championshipu.

Chelsea i Manchester United nisu jedini zainteresovani klubovi za njegove usluge pošto je interes pokazao i Brighton, čiju je klupu prije nekoliko dana napustio Roberto De Zerbi.