Blistave karijere
10

Ovih 10 nogometaša su glavni kandidati za ulazak u Kuću slavnih Premiershipa

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Igrači poput Waynea Rooneyja, Cristiana Ronalda, Davida Silve i Sergija Aguera mogu očekivati telefonski poziv iz engleskog FA-ja čim okače kopačke o klin.

Premiership je otkrio svoje planove za otvaranje Kuće slavnih. Najjača nogometna divizija Engleske opisala je ovo priznanje kao "najveću individualnu čast koju igrač može dobiti od Lige", a prva dva člana bit će otkrivena 19. marta.

Usporedno s tim procesom, Premiership će napraviti uži izbor nekadašnjih nogometaša o kojima će navijači moći glasati tokom 2020. godine.

Pravila

Naravno, postoji nekoliko propisa, igrač mora biti penzionisan u trenutku ulaska u Kuću slavnih, a u procesu selekcije razmatrat će se samo njihov učinak u Premiershipu.

Vjerovatno u ovom trenutku već razmišljate o nekim imenima koja moraju dobiti ovo veliko priznanje, a stranica givemesport.com objavila je popis prvih 10 mogućih kandidata.

1. Ryan Giggs

Naravno, Ryan Giggs će sigurno biti prvi igrač u Kući slavnih nakon što je upisao najviše nastupa (632) i asistencija (162) nego bilo koji drugi igrač. Postigao je gol u svakoj sezoni, 21 sezonu zaredom, i osvojio je 13 titula.

2. Alan Shearer

Nema potrebe mnogo hvaliti najboljeg strijelca u povijesti Premiershipu koji je postigao 260 golova, 52 više od najbližeg pratitelja, i to igrajući za klubove koji se uglavnom nisu borili za titulu.

Uspio je, doduše, doći do naslova prvaka s Blackburnom.

3. Thierry Henry

Uvjerljivo najtalentiraniji nogometaš koji je igrao u Premiershipu, dragulj jedine neporažene ekipe u čitavoj sezoni u historiji ovog takmičenja. Henry će ući u Kuću slavnih zbog čiste kvalitete.

4. Roy Keane

Jedan od najvećih kapitena. Keane je bio apsolutni div na sredini terena tima Uniteda koji je osvojio trofej 1999. godine, a istovremeno je osvojio i titulu u još šest sezona.

5. Frank Lampard

Samo legende mogu postići 177 golova, a da ne spominjemo činjenicu da je Lampard marširao sredinom terena u najboljoj odbrambenoj ekipi ikada (2004./05.) i možda svojoj najboljoj napadačkoj sezoni (2009./10.).

6. Peter Schmeichel

Na ovoj listi mora se naći i jedan vratar, a Schmeichel i Cech su rame uz rame. Schmeichel je bio najbolji golman na svijetu tokom velikog broja od svojih osam sezona u Engleskoj, osvojivši titulu pet puta.

7. John Terry

Terry je bio kamen temeljac ekipe Chelseaja koja je primila tek 15 (!!!) golova u sezoni 2004./05., kao i 10 godina kasnije, osvojivši još dvije titule usput. Odigrao je svaku minutu u sezoni 2014./15.

Čak je osvojio još jednu titulu u svojoj posljednjoj sezoni kako bi potvrdio svoj status najvećeg stopera lige ikada.

8. Paul Scholes

Jedan od najboljih igrača svoje generacije s 11 osvojenih titula u Premiershipu. Nema šanse da čovjeka, kojeg je Zinedine Zidane proglasio za najtežeg protivnika protiv kojeg je igrao, ne pozovu u Kuću slavnih.

9. Steven Gerrard

Da, možda nije osvojio Premiership, ali u prilog mu ide činjenica da je jedan od najboljih veznih igrača Premiershipa s 504 nastupa, 120 golova i 92 asistencije.

10. Matt Le Tissier

U želji da spomenemo timove koji tradicionalno imaju nešto niže plasmane, nismo morali tražiti dalje od veličanstvenog Le Tissiera i njegovih 100 golova, od kojih su mnogi bili apsolutno spasonosni za Southampton.

Ovo je samo 10 kandidata, ali podrazumijeva se da su imena poput Erica Cantone, Dennisa Bergkampa, Ria Ferdinanda, Ashleyja Colea i mnogih drugih bez sumnje dostojna ovog priznanja.

Također, Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo, David Silva i Sergio Aguero, mogu očekivati telefonski poziv čim okače kopačke o klin.