Tri divizije
2

Ovako će izgledati nova Superliga, nekoliko slavnih klubova dali pristanak elitnom takmičenju

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon današnje historijske odluke Suda Evropske unije prema kojoj su se UEFA i FIFA ponašale protiv zakona kada su zabranili održavanje Superlige, polako se ukazuju obrisi kako bi novo takmičenje trebalo izgledati.
Prema informacijama Mundo Deportiva, u Superligi bi učestvovala 64 kluba podijeljena u tri divizije. Prve dvije divizije, Zvjezdana i Zlatna liga bi imali po 16 klubova dok bi se Plava liga sastojala od 32 kluba.

Učešće će biti definisano na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima te neće biti stalnih i privilegovanih članova.

Klubovi će odigrati najmanje 14 utakmica po godini, a na kraju sezone nokaut faza će odlučiti ko će biti prvak gore navedenih divizija odnosno ko će napustiti pomenuto društvo.
Utakmice sredinom sedmice neće ometati raspored domaćeg šampionata vikendom, u prvoj godini takmičenja, klubovi će biti odabrani na osnovu učinka u domaćem prvenstvu, a pravila financijske održivosti i transparentnosti će biti ključni za garanciju fer konkurencije između učesnika.

Dodaje se da su pristanak Superligi dali Benfica, Porto, PSV Eindhoven, Feyenoord, Anderlecht, Crvena zvezda, Olympique Marseille, Olimpique Lyon kao i nekoliko italijanskih klubova.