Predstavljen idejni projekt
598

Ovako bi u budućnosti mogao izgledati stadion Grbavica

Piše: Dalibor Bošnjak
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo predstavljen je idejni projekt rekonstrukcije i dogradnje stadiona Grbavica. U projektu vrijednom 15 miliona eura Željo bi trebao dobiti novi spektakularan dom koji će u sebi ipak zadržati duh "stare" Grbavice.

Rekonstrukcija i dogradnja Grbavice je ideja načelnika Općine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže i legende bh. nogometa Ivice Osima, a dobila je načelnu podršku svih nivoa vlasti. Idejni projekt je predstavljen danas u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Prije prezentacije se prisutnim obratio načelnik Koldžo.

"Naša ideja je naišla na odobravanje svih nivoa vlasti, javnosti i navijača. Suvišno je govoriti koliko svima nama Grbavica znači. Osnovni cilj je da Sarajevo i BiH dobiju reprezentativni sportski objekt koji zadovoljava standardne FIFA-e i UEFA-e. Protiv Zenice nemamo ništa, puno je dala za bh. i nogomet, ali je vrijeme da reprezentacija igra u glavnom gradu. Također, Željezničar je kao prvi bh. nogometni brend zaslužio dobar stadion. Naš zadatak je bio da zadovoljimo potrebne standarde za odigravanje međunarodnih utakmica, a da pri tome budemo realni kada je riječ o finansijama, da projekt bude ekonomski opravdan, da uljepša Grbavicu i da ga je moguće relativno brzo izgraditi. Takvi objekti provjereno dovode i do razvoja biznisa. Nadamo se da će uz podršku svih nivoa vlasti ovaj projekt biti realizovan. Čeka nas mnogo posla i problema, ali na ovome treba insistirati jer se radi o nacionalnom ponosu", izjavio je Koldžo.

Dodao je da bi se stadion mogao graditi u fazama, prva bi uključivala izgradnju tribina i terena, a druga izgradnju pratećih sadržaja.

Podrška Vlade KS, u Željezničaru se nadaju realizaciji projekta

Ministar prostornog uređenja Zlatko Petrović je istakao podršku Vlade Kantona Sarajevo te vjeru u realizaciju projekta.

"Vlada KS podržava ovaj projekt koji je moguće realizirati sinergijom svih struktura, a rezultat je to da ćemo dobiti stadion koji može biti domaćin svih takmičenja osim finala Lige prvaka i svjetskog prvenstva", kazao je Petrović.

Novinarima se obratio i predsjednik FK Željezničar Almir Gredić.

"Nama je najvažnija podrška lokalne zajednice koja će, nadam se, dovesti do zatvaranja finansijske konstrukcije", izjavio je Gredić.

Nova Grbavica će primati 21.312 gledatelja i imat će podzemnu garažu

Stadion Grbavica je posljednji put renoviran 2004. godine i ne zadovoljava standarde FIFA-e i UEFA-e. No, novim projektom će se to itekako promijeniti. Prije svega, ostat će na istoj lokaciji i poziciji, a saobraćajnice oko njega se neće mijenjati. Projekt uključuje stadion, pomoćni teren i podzemnu garažu ispod njega. Zadovoljavat će standarde FIFA-e te će biti svrstan u 4. kategoriju stadiona prema UEFA-i.

Planirana je rekonstrukcija sjeverne tribine te ponovna izgradnja istočne, zapadne i južne tribine, čime će se povećati kapacitet stadiona na 20.312 sjedećih mjesta. Osim toga, predviđena su VIP mjesta i mjesta za novinare i invalide, pa tako ukupan kapacitet iznosi 21.726 mjesta. Stadion će imati i mjesta gdje će gledatelji moći kupovati hranu i piće, a predviđene su i prostorije za hitnu pomoć.

Stadion će imati 17 ulaza i elektronski sitem koji će sprečavati gužve i krivotvorenje ulaznica. Postojat će dva sigurnosna pojasa iza tribina, koji će omogućavati evakuaciju za 10 minuta. Teren će imati travnatu podlogu, odvodni sistem i grijanje, tako da vremenski uslovi neće predstavljati problem. Ispod tribina će se nalaziti toaleti za muškarce i žene. Ulaz na teren će biti sa zapadne strane.

Što se tiče parkinga za službene osobe, osoblje kluba, igrače i VIP osobe, oni će moći koristiti podzemnu garažu ispod pomoćnog terena sa 270 mjesta za automobile i 6 mjesta za autobuse. Navijači će parkirati vozila na okolnim parkinzima. Na zapadu će biti izgrađene prostorije za službene osobe, svlačionice, doping kontrolu i slično. U sjeverozapadnom dijelu će biti porostorije za zaposlenike kluba. Cijeli projekt vrijedi oko 15 miliona eura.