Nogomet
258

Otac Seada Kolašinca: On je uvijek želio igrati za BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Faik Kolašinac, Seadov otac, sa opremom namijenjenoj amaterskkom klubu iz Domanovića
Faik Kolašinac, Seadov otac, sa opremom namijenjenoj amaterskkom klubu iz Domanovića
Sead Kolašinac, lijevi bek bundesligaša Schalkea, trenutno je na odmoru u Turskoj, odakle bi se trebao vratit danas. Pošto će imati još nekoliko dana odmora, naredne sedmice trebao bi stići u BiH, kako bi amaterskom klubu u Domanovićima kod Čapljine, odakle je njegova majka, donirao sportsku opremu.

Ovo je za portal Klix.ba potvrdio Faik Kolašinac, Seadov otac, koji je već pripremio kopačke, patike, dresove i lopte za najmlađe nogometaše u Domanovićima.

Ipak, ono što najviše interesuje bh. javnost jeste situacija u vezi sa reprezentacijom BiH i papirologija koja još uvijek nije sređena. Kako kaže Seadov otac, u posljednjih nekoliko sedmica nisu razgovarali o ovoj temi.

"Neću još ništa da govorim o tome dok se sve ne sredi. On želi igrati za BiH i uvijek je to želio. Kad danas dođe, sjest ćemo sa njegovim menadžerom i razgovarati o tome. Ove sedmice bi sve to trebalo biti riješeno", kaže Faik za Klix.ba.

Na naš upit da li Seada možemo očekivati u septembru među Zmajevima, kad se nastavljaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, naš sagovornik kaže da ne zna da li će do tada biti gotovi svi papiri.

"Otišli smo u bh. konzulat u Štutgartu po pasoš, ali nam je rečeno da, ukoliko želi pasoš BiH, mora predati njemački. Dva pasoša ne može nikako imati, rekli su nam u konzulatu", dodaje naš sagovornik.

On je potvrdio da je u kontaktu sa predsjednikom Nogometnog saveza BiH Elvedinom Begićem i da čekuje brzo rješavanje pitanja pasoša i sportskog državljanstva.

Dag Džumrukčić, konzul BiH u Štutgartu, kazao je da je Seadovog oca uputio na adresu Nogometnog saveza BiH.

"On bi prvo trebao dobiti bh. državljanstvo jer prema njemačkim zakonima ne može imati dva. Jedini način je da se podnese zahtjev Vijeću ministara BiH da donesu odluku o olakšanom prijemu njegovog državljanstva", kazao je Džumrukčić za Klix.ba.

Podsjetimo, 20-godišnji Sead je sa Schalkeom nedavno produžio ugovor do 2017. godine i bio je jedan od najboljih mladih igrača u Bundesligi protekle sezone.