Kevin Grosskreutz
34

Osvojio je Mundijal i Bundesligu: Sad igra za amatere, zbog vrijeđanja dobio crveni pa i otkaz

K. H.
Kevin Grosskreutz (Foto: EPA-EFE)
Kevin Grosskreutz (Foto: EPA-EFE)
Bivši njemački reprezentativac Kevin Grosskreutz dospio je u centar pažnje tamošnjih medija zbog situacije u kojoj se našao kao trener i igrač amaterskog kluba koji igra u petoj ligi.

U meču njegovog TuS Bövinghausena i SG Finnentrop/Bamenohla, koja je završena pobjedom gostiju rezultatom 7:3, Grosskreutz je u 34. minuti dobio direktan crveni karton jer je sudija čuo da "vrijeđa" protivničke igrače.

"Saigraču sam rekao otprilike ovako: 'Pusti idiote da slave'. Međutim, rekao sam to preglasno i to je razlog zašto mi je sudija dao crveni karton. Nadam se da ću dobiti samo dvije utakmice kazne, dobro će mi doći pauza jer me još uvijek boli lijeva ruka", kazao je Grosskreutz nakon meča.

S druge strane, glavni sudija Martin Gratzla objasnio je svoju odluku riječima da nema veze da li je Grosskreutz to rekao protivniku ili svom saigraču, jer to nije bitno za crveni karton.

I nakon toga, ovaj nogometaš koji je bio svjetski prvak sa Njemačkom 2014. godine te dvostruki osvajač Bundeslige s Borussijom Dortmund iz sezona 2011. i 2012., dobio je otkaz na klupi ovog tima, zajedno sa pomoćnicima Svenom Thormannom, Dinom Dzaferoskim i Markom Onuckeom.

Ekipu je preuzeo u decembru prošle godine, a otkaz je dobio nakon pet uzastopnih utakmica bez pobjede.

"O smjeni smo razgovarali i ranije. Nastavit ću igrati nogomet u nižim ligama", rekao je za Bild ovaj bivši igrač Borussije Dortmund.

Kevin Grosskreutz je za Borussiju Dortmund igrao od 2009. do 2015. godine, nakon čega je otišao u Galatasaray i tamo je proveo jednu sezonu. Igrao je poslije još za Stuttgart, nakon čega se nogometnom nastavio baviti u njemačkim niželigašima.