Kapiten Vukova
11

Osmanović: Neki su nas otpisali u novembru, lijepo je riješiti utakmicu protiv Željezničara

D. B.
Adnan Osmanović
Adnan Osmanović
Ekipa Olimpika je jesenji dio Premijer lige BiH završila na posljednjem mjestu, a ovog proljeća odlučno gazi ka izlasku iz opasne zone predvođena kapitenom Adnanom Osmanovićem. Upravo je on bio čovjek odluke u izuzetno važnoj pobjedi ostvarenoj protiv Željezničara na Grbavici.

Željezničar i Olimpik su snage odmjerili u ponedjeljak po hladnom vremenu, ali je utakmica odigrana uprkos snježnim padavinama zahvaljujući odličnom travnjaku.

"Na Grbavici su uslovi za igru su uvijek dobri. Znamo da se radi o vrhunskom terenu na kojem je milina igrati. Snijeg koji je padao malo je poremetio sve, ali ipak su uslovi bili vrlo dobri", istakao je Osmanović.

Njegov tim je u borbi za opstanak u prošlom kolu pobijedio Slobodu, a sada je osvojio izuzetno važna tri boda na teškom gostovanju kod Željezničara koji je u rezultatskoj krizi i kojem su također bili neophodni bodovi.

"Svaka pobjeda je bitna, a trijumf protiv ekipa iz vrha tabele dodatno podižu samopouzdanje. Nadali smo se da ćemo odigrati dobar meč i da će nam se ukazati jedna ili dvije prilike u kojim moramo biti prisebni i skoncentrisani. Tako je na kraju i bilo", rekao je kapiten Olimpika.

Svojim golom u finišu utakmice odlučio je pobjednika, donio Vukovima važna tri boda i ostavio Željezničar u očaju.

"Svaki gol je bitan. Što se tiče ovog pogotka, dobio sam vrhunsku loptu od Perišića i vidio sam da imam prednost u odnosu na odbrambenog igrača Želje. Procijenio sam da mogu savladati Fejzića sa one udaljenosti i to se ispostavilo tačnim. Osjećaj je lijep zaista, kada protiv ovakvog protivnika kakav je Željezničar postigneš pogodak i riješiš susret. Moram istaći da je ovo pobjeda našeg tima, od prvog do zadnjeg čovjeka u klubu", istakao je Osmanović.

Najmlađi sarajevski premijerligaš je tokom zimskog prijelaznog roka doveo nekoliko pojačanja, a tu je i novi trener Slavko Petrović.

"Petrović je provjereno ime i ima svoje metode rada koje su se pokazale uspjeđnim u svakom klubu u kojem je bio. Na kraju jesenjeg dijela nam je rekao šta je potrebno da uradimo od tog momenta do početka prvenstva, kako bismo postigli zadovoljavajući rezultat. To se ispostavilo tačnim. Nama nije bitan uspjeh pojedinaca, nego kolektiva i tako se i ponašamo. Bitno je da klub ostvaruje rezultat, a kolektiv će uvijek izbaciti nekog pojedinca koji će biti heroj u određenom momentu", kazao je prvotimac Vukova.

Olimpik će voditi borbu za opstanak u društvu najboljih, ali je sada u boljoj situaciji nego na kraju jesenjeg dijela prvenstva.

"Nas su neki još u novembru otpisali, a evo mi smo tu i 'živimo'. Sigurno je da smo nakon ove dvije pobjede puno bliži opstanku i realno je da ćemo u narednih 11 kola biti opasan takmac za sve. Mislim da opstanak u društvu najboljih neće doći u pitanje i da ćemo se vrlo brzo popeti za koju stepenicu više na tabeli", tvrdi Osmanović.

Fokusiran je na rad i ono što dolazi u narednom periodu.

"Ne volim govoriti o sebi puno, naučio sam da moram puno raditi, kako bih u svakom momentu bio spreman za sva iskušenja. Tako se i ponašam i na treningu i utakmicama, dajem sve od sebe kako bih odgovorio zahtjevima koje pred nas postavi trener", istakao je naš sagovornik.

On smatra da prvenstvo još uvijek nije riješeno uprkos prednosti koju ima FK Sarajevo.

"Prvenstvo je dosta neizvjesno. Sarajevo ima prednost iz jesenjeg dijela i oni su najbliži, ali se nekoliko ekipa uključilo u borbu za sami vrh. Široki Brijeg, Zrinjski, Željo, Borac, Velež, pa i Tuzla City su u par bodova i bit će, bar ja tako mislim, neizvjesno do samog kraja", zaključio je Osmanović.

Olimpik je trenutno na pretposljednjem mjestu na tabeli sa 19 bodova kao i desetoplasirani Radnik koji je izvan opasne zone. Na devetom mjestu je Mladost s 22, koliko ima osmoplasirana Sloboda. Upravo su to očigledni rivali Vukova u borbi za opstanak, jer je razlika u svega tri boda.