"Ne znaju šta ih čeka"
0

Osim: Ono što je za Portugalce Ronaldo, to je za nas Džeko

Sarajevo-x.com
Legenda bh. nogometa Ivica Osim optimistčan je pred današnju utakmicu bh. reprezentacije s Portugalom. Dobri igrači koji su svjesni svojih vrijednost garantiraju uspjeh, mišljenja je Osim.

Nije mu se, kaže u intervjuu za TVSA, svidjelo što smo nasjeli na provokacije koje dolaze s portugalske strane.

"Nisam najsretniji što sami sebi to pravimo. Prozivamo Ronalda kao Messija. Pričamo o terenu, odnosno Portugalci nediplomatski prozivaju i to je ono što provocira naše igrače. Oni kao da traže izgovor sada. Kamo sreće da je to tako, da je izgovor teren , al' da mi dobijemo utakmicu, pa nek oni prozivaju koliko hoće. Neko je kazao da bez Portugala i Ronalda nema prvenstva, ali to nije naša briga. Mi treba da dođemo, pa da kažu, nema Bosne, nema ni prvenstva. Oni već vode jedan nula. Jer mi o tome raspravljamo, i to im je uspjelo", kazao je Osim za TVSA.

Naš nogometni stručnjak u zvijezdi portugalske ekipe Cristianu Ronaldu ne vidi nikakvo čudo kakvim ga vole prozivati njegovi sunarodnjaci.

"Ono što je Ronaldo za njih to je Džeko za nas. Neka se oni malo brinu o nama. Imamo mi igrače koji mogu da iznenade. Nama se lakše pripremiti na njiih, zato što znamo ko su, šta su i šta mogu. Ali njima se teže pripremiti na Lulića i druge igrače. Teško im je se pripremiti i fizički i psihički na ekipu koja dolazi iz dijaspore i to je njima veći hendikep. Sko nas i jednog trenutka potcjene onda će ih to debelo koštat. Moraju da nas respektiraju", kaže Osim te dodaje da ni Ronaldo nij onaj isti od prije godinu dana.

Uz šaljivu opasku da svaki sudac koji je ćelav dijeli žute kartone, za Howarda Webba kaže da je trenutno najbolji u Evropi i da možemo biti mirni ukoliko sami ne napravimo glupost. Selektoru Safetu Sušiću, kaže, nije želio davati nikakve sugestije jer, dok je i sam bio trener, takve stvari nije podnosio.

"Htjeli ne htjeli vi to onda počinjete slušati. Ako se to onda ne slaže s vašim prvobitnim mišljenjem postaje vrlo opasno. Čovjek gubi samopouzdanje i djeluje drugčije, i ako se desi drugčije, onda sebi ne može oprostiti zašto je poslušao. Pošto sam ja to prošao, ne pada mi na pamet da Safetu nešto kažem. On je pametan čovjek, vidi i sam šta treba. Ima vrlo jasnu sliku o svemu. Tako da je sve dobro izanaliziro", zaključuje Osim.