Nogomet
24

Osim o utakmici RS i Srbije: Sve je to politika, Evropa rješava svoje probleme preko nas

Piše: F.V.
Nogometna legenda, bivši predsjednik Komiteta za posredovanje i savjetovanje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i nekadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije, Ivica Osim, izjavio je u razgovoru za Klix.ba, komentirajući najavljenu prijateljsku utakmicu reprezentacije Srbije i selekcije bh. entiteta Republika Srpska (RS) 4. septembra, da je "sve to čista politika".
Ivica Osim: Kod nas sve dobije drugu dimenziju
Ivica Osim: Kod nas sve dobije drugu dimenziju

"To može biti provokacija... Ne bih želio da se bavim tim političkim pitanjima. Nije vrijeme. Ima puno takvih slučajeva u Evropi koji povlače jedni druge. Ovo je pokušaj da se pokrene neko pitanje koje nije riješeno u Evropi. Hajde da riješimo preko nekog trećeg. Ako to naprave RS i Srbija, ako naprave Katalonci, onda mogu i drugi. Uvijek neko čeka drugog da započne, pa da se to nastavi. Politika opet. Ne trebamo mi biti prvi u tome", kazao je Osim za Klix.ba upozoravajući na poziciju u kojoj se BiH nalazi.

Prema njemu, u BiH ovakvo pitanje dobije sasvim drugu dimenziju.

"Konotacije su ovdje drugačije. Mi ne trebamo biti prvi u otvaranju ovih pitanja", rekao je.

Smatra, također, FIFA i UEFA trebaju dati svoj sud o ovom slučaju.

"Doći će nekad vrijeme da se igra. Neko je sada protiv, neko je za. Sve svoje vrijeme ima. Nesreća je u tome što se sve politički tumači. Ljudi se sprečavaju da bilo šta kažu. Bilo bi mišljenja koja bi možda bila i pozitivna, koja bi dala odgovor na rješavanje takvih situacija. Nismo mi jedini u toj situaciji. Ali, mislim da neće ovo dalje zakomplicirati. FIFA i UEFA imaju previše ovakvih problema. U Španiji imaju dva problema. Ima više takvih problema u Evropi", zaključio je Ivica Osim.