Nogomet
87

Optimizam uoči derbija: Željo igra za titulu, Sarajevo za Musemića i navijače

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uoči 101. gradskog derbija između Željezničara i Sarajeva, koji se igra u srijedu, očekivanja u Bordo i Plavom taboru su zaista velika. Imperativ pobjede ima ekipa sa Koševa, dok osvetu za poraz u jesenjem dijelu prvenstva priželjkuje tim iz Doline ćupova.

Na današnjoj konferenciji za medije prva informacija se odnosila na šefa stručnog štaba FK Sarajevo, Husrefa Musemića, koji se zbog zdravstvenih problema nalazi u bolnici. Još uvijek nije poznato da li će voditi svoju ekipu na derbiju.

"Sa Husrefom smo stalno u kontaktu. Njegov EKG nije bio uredan, pa su ljekari savjetovali dodatne preglede zbog čega je morao ostati u bolnici. U ovom trenutku ne znamo da li će on voditi ekipu u derbiju, a ako bude spriječen, njegovo mjesto će zauzeti pomoćnik Abdulah Oruč. Bio bi to veliki hendikep ukoliko Musemić ne bude na utakmici, ali je u ovom trenutku ipak najvažnije njegovo zdravlje. Jutrošnji ultrazvuk njegovog srca je bio uredan tako da očekujemo da će se brzo oporaviti. Nadamo se da će mu igrači pokloniti pobjedu protiv Željezničara na Grbavici", izjavio je sportski direktor FK Sarajevo Dino Selimović.

Riječi podrške je Musemiću uputio i sportski direktor Željezničara Dželaludin Muharemović.

"Nadam se da će Husref ipak biti na derbiju i uveličati ovaj sportski događaj. U svakom slučaju mu želimo brzo ozdravljenje", kazao je Muharemović.

Potom su se novinarima obratili treneri ekipa Amar Osim i Abdulah Oruč.

"Nije prvi put da mijenjam Husrefa na derbiju, učinio sam to na Grbavici kada je bilo 0:0 prije nekoliko godina. Što se ekipe tiče, momci su spremni za izazov. Utakmicu dočekujemo kompletni, bez povreda i suspenzija, a igrači jedva čekaju da istrče na teren, Sarajevo nije odustalo od titule, ali je nerealno u ovom trenutku reći da ćemo je i osvojiti. Ipak, borit ćemo se do posljednjeg kola", izjavio je Oruč.

"Sarajevo može učiniti prvenstvo zanimljivijim ukoliko ostvari povoljan rezultat. Ukoliko mi pobijedimo, prvaci smo 100 posto, ako odigramo neriješeno, prvaci smo 98 posto, a ako izgubimo, šanse su nam 80 ili 85 posto. Imali smo puno problema u ovoj sezoni i kaskali smo za Sarajevom, ali smo srećom uspjeli preokrenuti situaciju u našu korist, mnogo smo se žrtvovali. U derbiju nećemo bezglavo jurišati, bili bismo zadovoljni i neriješenim rezultatom. Ako ne osiguramo titulu sutra, to nije neuspjeh", rekao je Osim.

Svoja očekivanja su s novinarima podijelili i kapiteni ekipa Muamer Svraka i Muhamed Džakmić.

"Očekujemo mnogo od ove utakmice i namjeravamo pružiti dobru partiju, U posljednjih nekoliko utakmica smo dobro odigrali pa susret sa Željezničarom dočekujemo puni samopouzdanja. Hendikep će svakako biti ako šef Musemić ne bude na klupi, ali i dodatni motiv da damo svoj maksimum te za njega i navijače pobijedimo rivala. Na ovom derbiju bi moglo biti dosta golova", izjavio je Džakmić.

"Igrat ćemo s namjerom da osiguramo titulu, ali ako to ne uspijemo, ostaju nam još tri-četiri kola. Utakmica nam mnogo znači, ali ako ne pobijedimo, nećemo žaliti. Naša prednost je to što igramo dvije ili tri godine zajedno, dok je u ekipi Sarajeva bilo dosta izmjena. No, oni imaju motiv više, a to je da spase sezonu i da nas pobijede dva puta u jednoj sezoni", rekao je Svraka.

Ulaznice za južnu tribinu će koštati 5 KM, dok će na sjevernoj tribini biti smješteni i domaći i gostujući navijači, a cijena ulaznice je 10 KM. U prodaju će sutra biti pušteno 9.500 ulaznica, od čega 2.500 pripada navijačima Sarajeva. Gostujući navijači će ulaznice moći kupiti u Ferhadiji i na platou Skenderije, dok će domaći navijači to moći učiniti na stadionu Grbavica. Prodaje ulaznica u krugu stadiona za gostujuće navijače na dan utakmice neće biti.

Utakmica se igra u 20 sati.

Utakmica se igra u 20 sati.