I danas ga spominju
41

Oprostio se čuveni trener koji je razvio kult "najtežeg gostovanja na svijetu"

D. P.
Pulis je završio višedecenijsku karijeru (Foto: EPA-EFE)
Pulis je završio višedecenijsku karijeru (Foto: EPA-EFE)
Kraj trenerske karijere objavio je proslavljeni velški stručnjak Tony Pulis, čovjek koji je sa Stoke Cityjem napravio kult u engleskom nogometu.

Bivši trener Stokea, Crystal Palacea i West Bromwich Albiona ozvaničio je kraj uspješne trenerske karijere dok je gostovao u emisiji Sky Sportsa o posljednjem danu prijelaznog roka. Poručio je da je razlog to što želi provoditi više vremena sa svojom porodicom.

"Sada imam 65 godina. Imao sam dobre rezultate, ali nikada nisam provodio dovoljno vremena sa svojom djecom. Sada imam sedmero unučadi i želim što više vremena provesti s njima. Lijepo je vidjeti ih i gledati kako na ulici igraju nogomet", rekao je Pulis.

Ovaj popularni stručnjak najavio je da će u penziji igrati golf.

Pulis je najpoznatiji po onome što je učinio sa Stoke Cityjem. Korak po korak, od ovog kluba sa Britannia stadiona, napravio je kult i dan danas je sinonim za najteže gostovanje u Premier ligi.

Postoji velika vjerovatnoća da ste čuli za izraz "Ali, mogu li to uraditi u hladnoj kišnoj noći u Stokeu".

Taj izraz nastao je upravo za vrijeme Stokea Tonyja Pulisa, tradicionalno najnezgodnijeg gostovanja za favorite kod neke od ekipa koja i nije među najjačima u engleskom nogometu.

Izraz je osmislio Andy Grey, bivši nogometaš koji je pominjao dostignuća Cristiana Ronalda i Lionela Messija u borbi za Zlatnu loptu 2010. godine. Tada se Grey, pomalo i šaljivo, pitao da li Messi i Ronaldo mogu svoje nevjerovatne uspjehe napraviti i na gostovanju kod Stokea.

Od tog momenta pa sve do danas izraz je vrlo popularan u engleskom nogometu.

Stoke pod Pulisom je važio kao defanzivno najteži rival, poznat po oštrim startovima i napadima isključivo tokom prekida. Svim protivnicima Pulisovih ekipa bilo je teško dominirati na terenu.

Osim Stokea, vodio je Bournemouth, Gillingham Bristol City, Portsmouth, Plymouth, Crystal Palace, WBA i Middlesbrough, a posljednji klub bio mu je Sheffield Wednesday.