Asamoah Gyan
0

"Opraštam Suarezu, i ja bih napravio isto"

Totalsport
Asamoah Gyan
Asamoah Gyan
Napadač nogometne reprezentacije Gane Asamoah Gyan još uvijek u glavi vrti film četvrtfinalne utakmice na Svjetskom prvenstvu između njegove selekcije i Urugvaja, u kojoj je on ponio epitet tragičara.

Podsjetimo, Gana je izgubila taj dvoboj 4-2 na penale, a Gyan je u posljednjoj minuti produžetka kod rezultata 1-1 propustio realizirati jedanaesterac. Skrivio ga je Ajaxov napadač Luis Suarez, koji je rukom na gol-crti zaustavio udarac Adiyaha. Da je Gyan tada zabio iz penala, taj bi pogodak njegovu reprezentaciju odveo u polufinale, a time i do najvećeg uspjeha neke afričke ekipe na Mundijalima. No, Gyanov udarac pogodio je prečku.

Gyan je, inače, na Svjetskom prvenstvu bio najbolji strijelac svoje reprezentacije s tri gola. Ovog je ljeta 24-godišnji napadač prešao iz francuskog Rennesa u engleski Sunderland, a u razgovoru za Daily Telegraph još jednom se osvrnuo na utakmicu odigranu 2. juna na Soccer Cityju u Johannesburgu.

"Oprostio sam Suarezu njegov potez, to je ipak dio igre. Kao što sam i ranije govorio, da sam ja bio na Suarezovom mjestu, učinio bih istu stvar. On je postao junak u svojoj zemlji, igrajući rukom postupio je kao varalica. Opet, ponavljam, i ja bih to učinio u istoj situaciji. Možda ću i napraviti to isto za Sunderland u nekoj važnoj utakmici. Trebalo bi nešto promijeniti u pravilima u tim situacijama, ali Suarez je napravio potez koji ga je u Urugvaju učinio herojem, iako je varao", kaže Gyan.

Promašeni penal?

"Zabio sam 90 posto penala u karijeri, ali taj nisam. Šta ćete, takav je život. Ipak, mislim da sam dobro obavio svoj posao za reprezentaciju."

Odšteta za Gyanov transfer iz Rennesa u Sunderland iznosila je 13 miliona funti. Previše?

"Ne znam vrijedim li baš toliko, ali mislim da vrijedim. Na Svjetskom prvenstvu sam igrao odlično i tamo su me svi upoznali. Sada imam novi izazov jer ljudi nakon Mundijala očekuju još više od mene", zaključio je Gyan.