Incident pred SP
0

Opljačkani grčki reprezentativci i kineski novinari

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Trojica reprezentativaca Grčke i trojica kineskih novinara opljačkani su u odvojenim incidentima dan prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

Trojici grčkih reprezentativaca, čija imena nisu navedena, otuđen je novac iz njihovih hotelskih soba u hotelu Beverly Hills u Durbanu. Michael Tsapidis, glasnogovornik reprezentacije, rekao je da nogometaši nisu bili naročito uznemireni zbog ovog incidenta, te da su bili ''vrlo zadovoljni'' načinom na koji je reagiralo osoblje hotela.

"Nije to ništa strašno. Moglo se ovako nešto dogoditi na bilo kojem kraju svijeta", pomirljivo je rekao glasnogovornik.

No, teško je za povjerovati da su tako mirno neugodnu sitauciju prihvatili kineski novinari, njih trojica, koje je opljačkao naoružani razbojnik na periferiji Soweta, i to samo nekoliko sati nakon što su ušli u zemlju. Stali su sa svojim vozilom sa strane, kada im je prišao pljačkaš i otuđio im opremu.

Kinesko veleposlanstvo potvrdilo je pljačku, ali nije otkrilo puno detalja. Južnoafrička policija tvrdi da incident nije službeno prijavljen, te da vodi istragu…

Južnoafrička Republika, koja je utrošila puno novca na osiguranje Svjetskog prvenstva, polagala je nade da će Mundijal razviti njihov turistički sektor. Međutim, konstantni medijski izvještaji o razbojstvima i kriminalu koji obilaze svjetske meridijane i paralele, teško će opravdati takva očekivanja.

Podsjećamo, dva portugalska i jedan španski novinar bili su ranije ovoge sedmice žrtve oružane pljačke. Novinarima Expressa, Global Noticiasa i Marce otuđeni su laptopovi, pasoši, kamere, akdreditacije i mobilni telefoni. Niko od njih, međutim, nije bio fizički napadnut. Policija je kasnije izvjestila da je uhapsila tri osobe osumnjičene za taj zločin.

Drugog juna opljačkan je djelatnik producentske kuće SBS nakon što se otišao pomokriti u zahod jednoga johanesburškog šoping-centra. Jedan od trojice pljačkaša davio ga je i ovaj se onesvijestio. Oduzeli su mu novac i osobne stvari.

Prošle nedjelje na ulicama Durbana je opljačkan novinar jednoga južnokorejskog dnevnika…