Nogomet
85

Okršaj vječitih rivala u Dolini ćupova: Željezničar i Sarajevo igraju 108. sarajevski derbi

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer liga počinje danas kao Liga 12 koja će, svi se nadamo, popraviti kvalitet bh. nogometa. Već u 1. kolu na programu je 108. vječiti sarajevski derbi.

Željezničar na Grbavici dočekuje Sarajevo. Plavi će pokušati nastaviti pobjedničku seriju (posljednja dva derbija slavili), dok će tim sa Koševa nastojati da revanšira. Ovu su nadigravanja u kojim je apsolutno svaki pojedinac, taktička pretpostavka i homogenost ekipe, preduslov da se ispuni glavni cilj - željeni rezultat. Bez dvojbe, očekuje se utakmica velikih uloga, ali i velikih tenzija.

Posebno će biti važno kako će igrači, posebno oni koji prvi put igraju derbi, podnijeti spomenuti pritisak. To će utjecati na psihičko stanje ekipe, ali i pojedinca. Za očekivati je da će uvodne minute ponuditi opreznu igru s obje strane. Kako to obično biva, velika napetost zbog prirode događanja, važnosti utakmice, društvenog pritiska, odmicanjem minuta gubit će na važnosti u odnosu na presudnost igre.

Bitka za svaki centimetar terena

U Bordo taboru spremno dočekuju gostovanje u Dolini ćupova.

"Željezničar je dobio posljednja dva derbija, ali svaka utakmica je novi izazov. Želimo se revanširati za ta dva poraza, ali je bitno da hladne glave uđemo u meč. Pritiska će biti i to je normalno. Igrači su navikli nositi se s tim. To za njih nije ništa novo", istakao je na konferenciji za novinare strateg Sarajeva Almir Hurtić, koji je lišen usluga Mihojevića i Kovačevića zbog povreda.

Kao i prethodnih derbija, očekuje se borba za svaki centimetar terena. Dakako, pobjeda protiv ljutog rivala donijela bi mir i samopouzdanje pred nastavak sezone. Osim toga, oba kluba nisu izborila učešće na evropskoj sceni i imaju priliku razgaliti srca svojih navijača - pobjedom. Kapiten Bordo tima Haris Duljević naglasio je kako će igrači Sarajeva igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti.

"Ovo je više od obične utakmice. Nadam se da ćemo uz mnogo zalaganja doći do pozitivnog rezultata. Želio bih pozvati navijače da dođu u što većem broju, jer oni su naš 12. igrač. Želim dati sve od sebe dok sam u Sarajevu. Na meni je da se borim u klubu i da ostanem u reprezentaciji", rekao je Duljević koji bi već u augustu mogao napustiti bordo svlačionicu. Svi oni kojima je bordo boja blizu srca nadaju ovaj brzonogi nogometaš može riješti dvoboj u Dolini ćupova.

Emocije ostaviti u svlačionici

Navijači oba kluba često ovih dana naglašavaju kako su prethodnih godina krajem jula gledali svoj klub u evropskim nadmetanjima. Ipak, sada je situacija nešto drugačija. Po prvi put kako se igra bh. prvenstvo dva najpopularnija bh. kluba odmjerit će snage u prvom kolu. Svoj debi na klupi Željezničara imat će prvi šef struke Miloš Kostić. On vjeruje kako će njegovi izabranici pokazati kvalitet

"Ovakve utakmice obično ne krasi lijep fudbal, nego mnogo trke, agresivnost i emocije. Jedna lopta može odlučiti ovakve mečeve. Zato je bit da budemo maksimalno disciplinovani i skoncentrisani. Igramo na našoj Grbavici pred našim Manijacima, tako da je to dodatni motiv da pokažemo da smo spremni. Ovo je pravi sportski spektakl i želimo na pravi način otvoriti prvenstvo. Emocije treba ostaviti u svlačionici. Vruće srce i hladna glava, to će sutra donijeti pobjedu", poručio je Kostić.

S obzirom da tim sa Koševa ima nekoliko dobrih igrača u napadu izuzetno će biti važno za domaće da odigraju pametno u odbrani. Aleksandar Kosorić je kapiten Plavih i komndant odbrane. Uvijek na pravom mjestu, bodri saigrače, unosi stabilnost.

"Malo je nezgodno što ovo dolazi na otvaranju sezone. Znamo svoje zadatke koje šef traži. Dodatni motiv je to što igramo pred našim navijačima. Imamo dvije pobjede iz posljednja dva derbija i to daje dodatnu snagu. Nadam se da ćemo usrećiti navijače", rekao je Kosorić.

Utakmica na Grbavici počinje u 20:30 sati uz direktan prijenos na Moja TV. Glavni sudija vječitog derbija je Ognjen Valjić.