Nogomet
77

Okršaj Hrvatske i Turske, S. Irska debituje protiv Poljaka, Njemačka se susreće sa Ukrajinom

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Trećeg dana Eura u Francuskoj na rasporedu su dvije utakmice grupe C i jedna utakmica grupe D. Do sada su na ovom Euru nastupila tri debitanta (Albanija, Vels, Slovačka), a danas nastupa još jedan - Sjeverna Irska.

Grupa D, Turska - Hrvatska (15h, Park Prinčeva)

Jučer je navršeno tačno 20 godina od debitantskih nastupa Hrvatske i Turske na evropskim prvenstvima. Žrijeb je spojio upravo ove dvije selekcije da 1996. godine u 1. kolu grupe D upišu debije u međusobnom okršaju. Slavila je Hrvatska golom Gorana Vlaovića, a tada, kao i danas, na klupi Turske sjedio je Fatih Terim.

Ovo je treće Evropsko prvenstvo za Tursku i svaki put se plasirala dok je na njenom kormilu boravio Fatih Termin. I svaki put za protivnika je dobila Hrvatsku. Već smo spomenuli duel iz 1996. godine, a drugi put sastali su se 2008. godine u četvrtfinalu kad je Turska nakon nezaboravnih i dramatičnih produžetaka izborila penale i slavila.

Tuska i Hrvatska sastale su se i u baražu za Euro 2012. kada je s ukupnih 3:0 dalje prošla Hrvatska. Novi okršaji ove dvije selekcije desit će se i nakon Eura u Francuskoj. Naime, spojeni su i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Toliko međusobnih duela - današnji će biti ukupno sedmi za ove dvije selekcije - pretvorio je Hrvatsku i Tursku u međusobne rivale. Uspješnija je Hrvatska koja je slavila dva puta, dok su četiri meča završena neriješenim ishodom. Jedan od ta četiri meča, onaj iz 2008. godine, okončan je penalima i pripao je Turskoj. Dakle, nakon regularnih 90 minuta ili nakon produžetaka Turska nikada nije savladala Hrvatsku.

U redovima Turske je čak 20 od 23 igrača koji će debitovati na evropskim prvenstvima i tu je tim Fatiha Terima mnogo neiskusniji za razliku od Hrvatske u kojoj vodeći igrači poput Ćorluke, Kalinića, Modrića i Rakitića igraju svoje treće Evropsko prvenstvo, dok Srna igra svoje četvrto. Od preostalih igrača mnogi su bili u timu i prije četiri godine na Euru (Mandžukić, Badelj, Vrsaljko, Vida, Strinić,,,)

Očekivane postave

Turska: Volkan Babacan; Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner Erkin; Ozan Tufan, Selçuk İnan; Volkan Şen, Hakan Çalhanoğlu, Arda Turan; Burak Yılmaz.

Hrvatska: Subašić; Srna, Ćorluka, Vida, Strinić; Badelj, Modrić, Rakitić; Brozović, Perišić; Mandžukić.

Grupa C, Poljska - Sjeverna Irska (18h, Stade de Nice)

Ovo će biti debitantski nastup Sjeverne Irske na evropskim prvenstvima, dok će Poljska u svom trećem nastupu na završnicama ovog takmičenja tražiti svoju prvu pobjedu.

Poljska je u Francusku stigla kao reprezentacija sa najviše postignutih pogodaka u kvalifikacijama. Postigli su čak 33 gola. Najviše golova postigao je Lewandowski, ukupno 13, što mu je donijelo titulu najboljeg strijelca kvalifikacija.

Otočki tim u svojim redovima ne broji igrače koje možemo okarakterisati zvijezdama. Najzvučnije ime je bivši štoper Manchester Uniteda Jonny Evans koji je sada brani boje West Bromwich Albiona.

Očekivane postave

Poljska: Szczęsny; Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk; Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński, Kapustka; Milik, Lewandowski.

Sjeverna Irska: McGovern; Cathcart, Evans, McAuley; Baird, McNair, Ferguson; Norwood, Davis; Lafferty, Ward.

Grupa C, Njemačka - Ukrajina (21h, Stade Pierre Mauroy)

Aktuelni prvaci svijeta Nijemci žele osvojiti i Euro te sasvim opravdano spadaju u prvi red favorita. Iako nedostaju igrači poput Reusa i Gundogana, Njemačka u svojim redovima posjeduje ogroman kvalitet zbog kojeg bi njeno eventualno ispadanje prije polufinala bilo iznenađenje.

Dok Njemačka igra svoje 12. uzastopno evropsko prvenstvo, za Ukrajinu je ovo tek drugi nastup na završnicama. Prethodni put su nastupili kao domaćini kada su 2012. godine zajedno sa Poljskom ugostili najbolje selekcije Evrope. Ukrajina je tada ispala u grupnoj fazi. Glavne uzdanice ovog tima su Yarmolenko i Konoplyanka, krilni igrači Dinamo Kijeva i Seville.

Do sada su ove dvije selekcije odigrale četiri utakmice. Njemačka je slavila dva puta, dok su preostala dva meča okončana remijem.

Selektor Njemačke Joachim Low u ovom susretu najvjerovatnije neće moći računati na povrijeđenog Hummelsa.

Očekivane postave

Njemačka: Neuer; Höwedes, Mustafi, Boateng, Hector; Kroos, Khedira; Müller, Özil, Draxler; Gomez.

Ukrajina: Pyatov; Fedetskiy, Khacheridi, Rakitskiy, Shevchuk; Stepanenko, Sydorchuk, Garmash; Yarmolenko, Konoplyanka; Zozulya.