Nogomet
3

Odlazak legendarnog gubitnika: Mario Frick se oprostio od dresa Lihtenštajna

Piše: E. B.
Mario Frick: Konačno doživio da Lihtenštajn ne bude posljednji u kvalifikacijama (Foto: EPA)
Mario Frick: Konačno doživio da Lihtenštajn ne bude posljednji u kvalifikacijama (Foto: EPA)
Sinoć se u duelu protiv Austrije nakon 22 godine igranja za reprezentaciju oprostio 41-godišnji Mario Frick, simbol Lihtenštajna.

Frick, iako igra za jednu od najslabijih reprezntacija na Starom kontinentu, dobro je poznato ime svim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu. Frick je, slobodno možemo reći, stavio Lihtenštajn na evropsku fudbalsku mapu.

Uglavnom je to bilo počasnim golovima u teškim porazima od po nekoliko golova razlike.

Postigao ih je ukupno 16 u 125 utakmica.

U dvoboju s Austrijom u Beču u 90. minuti selektor Lihtenštajna Rene Pauritsch napravio je izmjenu, a cijeli stadion je ustao na noge i počeo aplaudirati. I igrači Austrije su mu se poklonili. Mario Frick je napustio igru i otišao u legendu.

Nakon 22 godine padova i završavanja na samom dnu kvalifikacijskih grupa, Lihtenštajn je konačno završio kao pretposljednji. Moldavija je zauzela "fenjer" u grupi G.

Mario Frick je karijeru počeo kao napadač, a u reprezentaciji je igrao sve. Igrao je i desnog beka u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. protiv Portugala (2:2) i uspješno je čuvao Cristiana Ronalda.

Svoju posljednju utakmicu u dresu reprezentacije odigrao je na mjestu stopera.

Frick je igrač s najviše izgubljenih utakmica (41) u historiji kvalifikacija za EP, a treći je igrač s najdužim vremenskim stažom u reprezentaciji, odmah iza legendarnih Pata Jenningsa i Ivana Hurtada.

Uostalom, Mario Frick je stariji od svoje reprezentacije. Rođen je 1974. godine, a Lihtenštajn je dobio reprezentaciju tek 1981. godine.

Karijeru je počeo 1993. godine u Balzersu, a nosio je i dresove St. Gallena, Basela, Züricha, Arezza, Verone, Ternane, Siene, Grasshoppera. Godine 2011. se vratio u Balzers, gdje je i završio karijeru.