Nogomet
0

Odbili igrati utakmicu protiv kluba koji zagovara seksualne slobode

Totalsport
Niželigašku su nogometnu utakmicu prošlog vikenda u Francuskoj trebale u Creteilu odigrati amaterske momčadi domaćeg Bebela i pariškog Paris Foot Gaya (PFG).

Većinu igrača u domaćoj momčadi čine muslimani, dok je svrha gostujuće momčadi nogometom promicati društvenu toleranciju prema seksualnim manjinama, boriti se protiv diskriminacije i homofobije.

Ta kombinacija nije uspjela proći. Nadležnim organima Francuskoga nogometnog saveza iz PFG-a su prijavili organizatore zbog očite diskriminacije. Predsjednik i osnivač PFG-a Pascal Grethes izjavio je da je od neimenovanog djelatnika Bebela dobio e-mail u kojem je stajalo da njihovi igrači ne mogu pristati na odigravanje utakmice zbog vjerskih načela.

“Žalimo, ali ime vašeg kluba protivi se principima našeg kluba, u kojem većina igrača praktično ispovijeda islam. Stoga ne možemo igrati protiv vas. Naša su uvjerenja važnija od nogometne utakmice. Žalimo što smo vas informirali tako kasno”, stajalo je u poruci.

Iz PFG-a su se odlučili zatražiti pomoć institucija smatrajući da se krše njihova ustavom zajamčena prava na ravnopravnost.

  • Prva smo organizacija koja se bori protiv homofobije u nogometu. U našoj momčadi ima heteroseksualaca, crnaca, bijelaca, Sjevernoafrikanaca i igrača različitih vjeroispovijesti. Ne promijene li odluku u Bebelu, podići ćemo protiv njih sudsku tužbu – rekao je Brethes.

Neimenovani je djelatnik kluba iz Creteila potom za lokalnu radipostaju odlučno ponovio:

  • Žao nam je ako se itko osjetio uvrijeđenim našim potezom. Mislim svejedno da kao Musliman imam pravo hoću li ili neću igrati nogomet s ljudima čiju životnu filozofiju ne odobravam.