Nogomet
36

Od Plavčića do Mulalića: Premijer liga BiH oborila rekord po broju promijenjenih trenera

Piše: Omar Tipura
Edis Mulalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edis Mulalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na kraju sezone 2014/15, kroz BHT Premijer ligu prodefilovala su 33 različita trenerska imena pri čemu nismo računali eventualna privremena rješenja u vidu trenera iz omladinskih pogona. "Kasa" nakon ove sezone otkucala je 39 imena pri čemu također nismo računali "popuni, dok ne neko ne dođe" rješenja.

Računica kaže da nakon svakog 1,3. kola neko promijeni trenera. Odnosno, da je svih 16 klubova prosječno promijenilo 2,43 trenera.

I naravno, ovdje nismo računali slučajeve kada jedan trener u jednoj sezoni u dva navrata vodi svoj klub kao što je slučaj sa Almirom Hurtićem u Sarajevu. Nismo ni računali slučajeve Darka Vojvodića, Borisa Gavrana i Milomira Odovića koji su radili u po dva kluba ove sezone.

Ako i to uzmemo u razmatranje, onda su klubovi imali 44 trenera. Dakle, nakon svakog 1,43. kola jedna promjena, odnosno svaki klub po 2,68 trenera u sezoni.

Ne možemo zvanično potvrditi, ali ovo je vjerovatno evropski rekord. A možda se ni neki drugi kontinenti ne mogu "pohvaliti" s većim prosjekom. Svoj rekord smo definitivno popravili.

Brojke nekada kažu sve. Zašto bismo branili stručnost ili nestručnost trenera? Zar brojke ne kazuju da je, ipak, previše?

Prvi otkaz uručen je Valentinu Plavčiću u Vitezu. Nakon dva odigrana kola, Vitez je upisao dva gostujuća poraza od Radnika (1:0) i Širokog Brijega (5:1) i Plavčić je postao bivši.

Posljednja promjena bio je Edis Mulalić, trener Željezničara, koji je dobio otkaz kolo prije kraja. Mulalić je u 23 meča na klupi Plavih u svim takmičenjima zabilježio učinak od 15 pobjeda i po četiri remija i poraza. Bilo je nedovoljno.

Najduži staž u jednom klubu ima trener Radnika Slavko Petrović koji je na klupu stigao, za uslove prosječnog bh. trenera, "paleolitnog" 4. septembra 2014. godine.

Ova sezona zabilježila je i zanimljive slučajeve zbog kojih smo lakše završili u evropskim medijima. Jedan takav je bio otkaz Vladici Petroviću u Drini iz Zvornika. Petrović je nakon 10. kola ušao na Facebook i vidio da mu je klub uručio otkaz. Prvo je "lajkao" komentar jednog Facebook korisnika koji je napisao "Bilo je i vrijeme", a onda je ostavio komentar: "Hvala na obavještenju". Imao je zavidan broj "lajkova", ako to išta znači.

Husref Musemić (Sloboda), Slavko Petrović (Radnik Bijeljina), Vinko Marinović (Zrinjski), Ibro Rahimić (Mladost DK) jedini su koji su tu od početka do kraja. Zamislite kako bi izgledale one brojke s početka priče da ova četiri trenera i njihove klubove isključimo, pa izvedemo prosjek preostalih 12 klubova?

Najviše su mijenjali Velež i Borac. Ukupno po pet puta. I oba tima su ispala. Možda nije do trenera? A to ne pitamo samo Velež i Borac.

Sezona 2015/16.

Sarajevo: Dženan Uščuplić, Almir Hurtić, Miodrag Ješić, Almir Hurtić,

Zrinjski: Vinko Marinović,

Velež: Dželaludin Muharemović, Adis Obad, Dragan Kanatlarovski, Dženan Zaimović, Zijo Tojaga,

Drina Zvornik: Vladica Petrović, Cvijetin Blagojević (između navedenih imena radili su pomoćni treneri Vukašinović Sveto i Vasić Aleksandar),

Vitez: Valentin Plavčić, trener juniora Ivica Bonić, Branko Karačić,

Sloboda: Husref Musemić,

Željezničar: Milomir Odović, Vlado Čapljić, Edis Mulalić, Haris Alihodžić,

Radnik Bijeljina: Slavko Petrović,

Olimpic: Mirza Varešanović, Edin Prljača, Milomir Odović, Faik Kolar,

Slavija: Milan Gutović, Darko Vojvodić, Veljko Dovedan, Milko Gjurovski, (između Gutovića i Vojvodića radili su pomoćnici u jednom kolu)

Travnik: Almir Memić, Darko Vojvodić, Boris Gavran,

Rudar Prijedor: Boris Gavran, Zlatko Jelisavac,

Široki Brijeg: Davor Mladina, Slaven Musa,

Borac: Vlado Jagodić, Petar Kurčubić, Željko Vranješ, Aleksandar Janjić, Borče Sredojević,

Čelik: Boris Pavić, Elvedin Beganović,

Mladost Doboj-Kakanj: Ibro Rahimić,

Sezona 2014/15

Široki Brijeg: Slaven Musa, Blaž Slišković,

Zrinjski: Branko Karačić, Mišo Krstičević, Vinko Marinović,

Željezničar: Admir Adžem, Almir Memić, Milomir Odović,

Sarajevo: Dženan Uščuplić, Meho Kodro, Dženan Uščuplić,

Olimpic: Mirza Varešanović,

Borac: Vinko Marinović, Vlado Jagodić,

Velež: Nedim Jusufbegović, Avdo Kalajdžić,

Slavija: Dragan Radović, Milan Gutović,

Sloboda: Denis Sadiković, Acacio Alfredo Casimiro, Husref Musemić,

Čelik: Nizah Hukić, Milomir Odović, Darko Nestorović, Boris Pavić,

Radnik: Srđan Bajić, Slavko Petrović,

Drina: Dragan Mičić, Srđan Bajić,

Travnik: Osmo Bajrić, Selver Lihovac, Husnija Arapović, Almir Memić,

Vitez: Husnija Arapović, Ante Miše, Valentin Plavčić,

Mladost Velika Obarska: Dušan Jevrić, Slavoljub Bubanja,

Zvijezda: Nermin Huseinbašić, Petar Šegrt, Nedim Jusufbegović.