Nogomet
136

NSBiH podnio prijavu protiv Kusturice, UO Sarajeva podržao potpredsjednika

Piše: Edin Isanović
Edis Kusturica (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Edis Kusturica (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nogometni savez BiH podnio je prijavu za pokretanje disciplinskog postupka protiv Edisa Kusturice, potpredsjednika FK Sarajevo, zbog njegovih medijskih istupa. On je u Avazovom sportu (broj od 30. aprila) izjavio kako je Bordo tim u pojedinim utakmicama direktno eliminisan iz utrke za prvaka države. Prijavu je potpisao predsjednik Komiteta za sudije i suđenje Ibrahim Hasanbegović.

Kusturica se posebno fokusirao na utakmice tima sa Koševa protiv Leotara te Širokog Brijega i Borca. Naglasio je kako je koševski tim u pomenutim dvobojima oštećen za pet ključnih bodova u borbi za titulu, te da se sudije nisu pridržavale pravila koja regulišu nogometnu igru.

Podsjetimo, na Pecari je priznat neregularan pogodak Širokom, nakon čega je suspendovan Radoslav Vukasović, dok Tomislav Čuić nije svirao očit jedanaesterac za Sarajevo u Banjoj Luci u posljednjim minutama meča. Iako se očekivala sankcija, Čuić je nagrađen tako što je sudio prvi meč finala Kupa BiH između Željezničara i Širokog Brijega na Grbavici.

Ipak, argumenti koje je obrazložio zasmetali su pojedincima u Savezu (naročito onima u sudijskoj organizaciji) koji žele pokrenuti postupak, jer je Kusturica navodno prekršio Kodeks NS BiH donesen još 2004. godine, kojim se zabranjuju slični istupi i komentarisanje dešavanja u ligi.

Međutim, Statut koji je donesen 2011. godine nosi obavezu da se usklade svi akti Saveza u roku od tri mjeseca. To nije učinjeno pa se postavlja pitanje da li je taj Kodeks pravno važeći.

U savezu, Kusturici posebno zamjeraju što je istakao kako prvenstvo, bar što se tiče Sarajeva, nije regularno.

Postavlja se pitanje da li se ovim postupkom na mala vrata želi uvesti verbalni delikt, gdje se ne smije imati pravo na svoje mišljenje, čime se krše osnovna ljudska prava o slobodi misli i govora, proklamovanim u Ustavu. Jedan od razloga za ovakav potez može biti i reakcija na podnesenu discipinsku prijavu od FK Sarajevo i krivičnu prijavu koju je podnijelo UG Bordo prijatelji protiv delegata Mileta Mandića i sudije Ognjena Valjića na utakmici Sarajevo - Leotar.

Kako smo uspjeli saznati, Upravni odbor kluba iz Titove 38 b u potpunosti stoji iza stavova Edisa Kusturice. Svi zajedno će se boriti za interese FK Sarajevo. No, treba naglasiti da čelni ljudi koševskog premijerligaša imaju izuzetno dobru saradnju sa predsjednikom Saveza Dinom Begićem.